Üle poole maailma rikkustest on vaid ühe protsendi inimeste käes

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma rikkaim inimene on Bill Gates
Maailma rikkaim inimene on Bill Gates Foto: SCANPIX

Heategevusorganisatsiooni Oxfam äsja avalikustatud uuringu järgi on maailma elanikkonna kõige jõukama ühe protsendi käes juba rohkem kui pool kogu inimkonna rikkustest, kirjutab Bloomberg.

Oxfam on oma uuringutega kutsunud maailma riikide valitsusi üles panustama intensiivsemalt sellise ebavõrdsuse vähendamisse.

Raport avalikustati vaid mõned päevad enne maailma majandusfoorumi algust Šveitsis Davosis. Heategevusorganisatsioon on oma uuringus kasutanud Credit Suisse Group AG andmeid, väites, et varanduslik ebavõrdsus kaldus ühe protsendi maailma jõukaimate poole juba aasta varem kui seda oli varasemalt prognoositud.

Oxfami arvutuste järgi on 62 kõige rikkama inimese varanduste koguväärtus võrdne maailma vaeseima 3,5 miljardi inimese varanduste koguväärtusega ehk vaid käputäie inimeste käes on rohkem majanduslikke resursse kui maailma vaesemal poolel elanikkonnast.

Alates 2010. aastast on maailma kõige rikkamate inimeste varanduste koguväärtus kasvanud 44 protsenti 1,76 triljoni dollarini, samal ajal kui maailma elanikkonnast vaesema poole varanduste koguväärtus on kahanenud 41 protsenti ehk on praeguseks vaid veidi üle ühe triljoni dollari.

«See on lihtsalt vastuvõetamatu, et vaesem pool maailma elanikkonnast omab vähem kui mõnikümmend superrikast, kelle saaks vajadusel ühte bussi ära paigutada,» kommenteeris Oxfam Internationali tegevjuht Winnie Byanima.

Üheks viisiks, kuidas tema sõnul saaks ebavõrdsust vähendada, oleks maksuparadiiside luubi alla võtmine. Oxfami hinnangul on ülirikkad neisse peitnud vähemalt 7,6 triljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles