USA maksab Iraanile tagasi 35 aasta vanuse võla ja kogunenud intressi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid
Dollarid Foto: SCANPIX

Ühendriigid maksavad Iraanile tagasi 1979. aasta islamirevolutsiooni ajast pärineva 400 miljoni dollari suuruse võla ja 1,3 miljardi ulatuses intressi, teatas välisminister John Kerry pühapäeval.

Võla tagasimakse, mis saab teoks rahvusvahelise kohtu otsuse järel, on eraldiseisev kümnetest miljarditest dollaritest, millele Iraanil on pärast tuumaprogrammiga seotud rahvusvaheliste sanktsioonide tühistamist ligipääs.

Kerry sõnul puudutas Iraani esitatud hagi 400 miljoni dollari suurust toetusfondi, mida Iraani šahhi valitsus kasutas enne islamirevolutsiooni Ühendriikidelt relvastuse ostmiseks, ning 1,3 miljardi ulatuses intresse.

Teadaande ajastus võlaküsimuse lahendamisest viitab sellele, et USA ja Iraan kasutavad ajaloolise tuumaleppe rakendamist riikidevaheliste suhete puhastamiseks seni lahenduseta probleemidest.

Euroopa Liit ja USA tühistasid laupäeval Iraanile seoses riigi tuumaprogrammiga kehtestatud sanktsioonid pärast Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) kinnitust, et Teheran on täitnud tuumaleppes sanktsioonide tühistamiseks ettenähtud tingimused.

Ühendriikide president Barack Obama kaitses telepöördumises võlakokkulepet, öeldes, et Washington maksab palju vähem, kui Iraan nõudles.

«Ühendriikide jaoks võib kokkuleppe tähendada miljardite dollarite säästmist, mida Iraan võinuks jätkuvalt nõuelda. USA jaoks ei olnud kasulik sellega lõpuni minna,» lausus president.

Iraani ja USA diplomaatilised suhted katkesid 1979. aastal pärast seda, kui islamirevolutsiooni ajal hõivasid rahvahulgad, keda vihastas Washingtoni toetus šahhile, Ühendriikide saatkonna ja hoidsid seal 444 päeva vangis 60 USA diplomaati ja kodanikku.

Kerry nimetas võla tagasimakset õiglaseks lahenduseks. Välisministrit tabab kodumaal kindlasti nende kriitika, kelle hinnangul on ta teinud Iraani tuumaleppe sõlmimise nimel niigi liiga palju järeleandmisi.

«Tagasimakse fikseeriti mõistliku intressimääraga, mistõttu ei saa Iraan meilt kohtu kaudu suuremat summat nõuelda. See hoiab USA maksumaksja jaoks ära suurema võlakohustuse tekke,» lausus Ühendriikide esidiplomaat.

Kerry sõnul langetas kohus otsuse kõigi USA hagide suhtes Teherani vastu, mille tulemusena saavad Ühendriikide firmad ja kodanikud ühtekokku 2,5 miljardit dollarit.

Ta lisas, et veel mitme Iraani hagi arutamine on pooleli ning Washington üritab nende lahendamiseks läbirääkimisi pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles