Energia Juhtimiskeskus: tipptundidel elektritarbimise muutmine säästaks miljoneid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrihindade graafik.
Elektrihindade graafik. Foto: Elering

Energia Juhtimiskeskus OÜ arvutuste kohaselt maksavad Eesti tarbijad eile ja täna, kui kõige kõrgem hind on 150€/MWh, võrreldes kahe eelmise päevaga (keskmine hind 35€/MWh) elektri eest ligi 1,1 miljonit eurot rohkem.

«Eilse ja tänase päeva elektribörsi kõrghinnad panevad paratamatult mõtlema, miks on see nii ja kas selliseid hindu on tarbijail edaspidi võimalik vältida,» ütles Energia Juhtimiskeskuse tegevjuht Tarvo Õng.

Üks ühiskonna võimalus kulude vähendamiseks on Õnge sõnul kaasata tarbijaid läbi targa elektrivõrgu lahenduste elektri turuhinda mõjutama.

Vastavalt Eleringi ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt 2014. aastal koostatud tarbimise juhtimise uuringule on Eestis talvisel ajal potentsiaalset reguleeritavat elektrivõimsust umbes 400 MW. Sellise hulga nõudluse targa juhtimisega on Õnge sõnul võimalik vähendada tipptundide hindu elektriturul vähemalt 50 protsendi võrra.

Arvutus näitab, et eile ja täna oleks võimalik 16 tunnil kõnealusest reguleeritavast võimsusest vaid väikest osa kasutades hinnatippude vähendamisega kokku hoida kõikide tarbijate raha ca 1,1 miljonit eurot. Antud arvestus põhineb eilse ja tänase elektribörsi hindadel ja nõudluse suurusel.

Õng märkis, et samadel põhimõtetel eelmise aasta hindu ja nõudluse mahtu läbi arvutades oleks mullu tarbimist 3 protsendi võrra tipuhinna tundidest muutes võinud säästa kogu Eesti peale vähemalt 8,5 miljonit eurot.

Tipukoormuste hajutamiseks ning elektrituru efektiivsemaks toimimiseks on Energia Juhtimiskeskus käivitanud «Negawatt» programmi, kaasates tarbimise juhtimisse suurtarbijad. Kasutades ära oma seadmete ja tootmisprotsesside kaardistamisega välja selgitatud võimalusi tarbimismahu paindlikuks vähendamiseks, teenivad suurtarbijad programmiga isegi täiendavat tulu.

Samuti töötavad ettevõted erinevate projektide kallal, mis võimaldavad lähiaastatel ka eratarbijate osalemist elektriturul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles