Iraani turulenaasmist oodates testis nafta taas 30 dollari taset

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurplatvormid Iraani Soroushi naftaväljal Pärsia lahes.
Puurplatvormid Iraani Soroushi naftaväljal Pärsia lahes. Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Täna vajus Brenti toornafta barreli hind tosina aasta madalaimale tasemele 29,74 USA dollarini, kuid tõusis siis tagasi üle 30 dollari. Turuosalised ootavad Iraani peatset naasmist naftaturule, mis suurendab pakkumist ja ka survet naftahinnale.

Brent tõusis ennelõunaks tasemele 30,48 dollarit barrelist. USA toornafta WTI barreli hind kukkus ka 30 lähedale, kuid on ennelõunaks samuti mõnevõrra taastunud, kaubeldes tasemel 30,91 dollarit barrelist.

«Võibolla toimib 30 dollari tase omamoodi põhjana praegu, kuid see pakkumine on positiivse poole pealt võrreldav üks heinakõrrega terves küünis,» ütles Reutersile OptionsXpressi analüütik Ben le Brun. «Ülejäänud uudised on nafta hinna suhtes kindlalt negatiivsed.»

Brent, mis on tavaliselt WTIst kõrgemal, kaupleb praegu Reutersi teatel madalamal, sest Brenti mõjutab rohkem Iraani naasmine maailma naftaturule pärast sanktsioonide kõrvaldamist.

Homme peaks ÜRO aatomienergia agentuur IAEA avaldama oma raporti, mille kohaselt on Iraan täitnud oma tuumaprogrammi kärpe tingimused. Seepeale peaksid nii USA kui ka Euroopa Liit kõrvaldama Iraanile kehtestatud sanktsioonid, mis sisaldavad muu hulgas ka suuri piiranguid naftaga kauplemisele.

Barclays' klientidele saadetud kommentaaris nendivad panga analüütikud, et sanktsioonid kõrvaldatakse pigem varem kui hiljem, vahendas Reuters. See võib tähendada juba esmaspäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles