Venemaa kärbib kulutusi 10 protsenti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks kuulsatele külmadele näpistavad Venemaad sel talvel nirud naftahinnad.
Lisaks kuulsatele külmadele näpistavad Venemaad sel talvel nirud naftahinnad. Foto: russiatrek.org

Venemaa vähendab naftahindade sügava languse tõttu tänavusi eelarvekulutusi kümne protsendi ulatuses.

Ministeeriumitel ja teistel valitsusasutustel on kuni reedeni aega, et koostada kava kärbete teostamiseks 700 miljardi rubla (9,1 miljardi dollari) ulatuses, ütlesid kolm valitsusametnikku.

Venemaa valitsus võttis 10-protsendiliste kärbete osas otsuse vastu detsembri lõpus peaministri Dmitri Medvedevi poolt kokkukutsutud koosolekul, kui Brent toornafta läks müügiks 37 dollariga barrelist, kirjutab Financial Times.

Nüüdseks on naftahinna langusele lisandunud veel 20 protsenti kukkumist – esmaspäeval käis hind ära 30,43 dollari juures barrel.

Venemaa tänavune eelarve koostati eeldusel, et puudujääki tuleb 3 protsenti ning naftahind on keskmiselt 50 dollarit barrel.

Juba detsembri keskel hoiatas president Vladimir Putin, et eelarvekalkulatsioonid olid rajatud optimistlikele hinnangutele ning et «valitsus on ilmselt sunnitud midagi korrigeerima.»

15. jaanuariks esitatavad kärped ei puuduta selliseid valdkondi nagu pensionid ning riigiteenistujate ja sõdurite palgad, selgub detsembrikuise koosoleku protokollist.

Peamiselt leitakse võimalusi kärbeteks riiklike investeerimisprogrammide ja administratiivkulude arvelt, ütlesid kaks ametnikku.

«Kui pakutud kärped jäävad eesmärgist väiksemaks või mõned osakonnad jätavad ettepanekud esitamata, siis peame meie otsustama [mida kärpida],» ütles üks rahandusministeeriumi ametnik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles