Masendav uuring: iga teist Silicon Valley naistöötajat on seksuaalselt ahistatud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riskikapitalifirma KPCB endine tippjuht Ellen Pao kaotas mullu soolist diskrimineerimist puudutava kohtuvaidluse
Riskikapitalifirma KPCB endine tippjuht Ellen Pao kaotas mullu soolist diskrimineerimist puudutava kohtuvaidluse Foto: AFP / Scanpix

Äsja avalikustatud uuringust Elephant in the Valley selgub, et 60 protsenti Silicon Valley tehnoloogiafirmades töötavatest naistest on oma karjääri jooksul pidanud taluma seksuaalset ahistamist, kirjutab Re/Code.

Uuringu autorid selgitasid, et otsus selle läbiviimiseks võeti vastu peale seda, kui riskikapitalifirma Kleiner Perkins Caufield & Byersi (KPCB) tippjuht Ellen Pao kaebas ettevõtte soolise diskrimineerimise tõttu kohtusse ning kaotas. Üks autoritest, Trae Vassallo on endine KPCB partner, kes protsessi ajal kuulis paljudelt tehnoloogiasektoris töötavatelt naistelt sarnaseid lugusid ning otsustas koostöös konsultandi Michelle Madansky´ga läbi viia vastava uuringu, et selgitada välja, milline olukord sektoris tegelikult valitseb.

Täpsemalt keskenduti viiele teemale: tagasiside ja ametikõrgendused, kaasatus, eelarvamused, emadus ning ahistamine ja turvalisus. Kokku küsitleti rohkem kui kahtesadat vähemalt kümme aastat sektoris töötanud naist. Neist 91 protsenti töötasid uuringu läbiviimse hetkel Silicon Valley´s või San Francisco lahe piirkonnas. 77 protsenti küsitletutest olid vanemad kui 40aastased ning 75 protsendil olid ka lapsed. Küsitletud omasid ettevõtetes mõjukaid positsioone, iga neljas oli C-taseme juht ning 11 protsenti olid firma asutajad. Lisaks idufirmadele küsitleti ka suurettevõtete nagu Apple, Google ja VMWare töötajaid.

Uuringu tulemustest selgus, et:

  • 84 protsenti naistest väitsid, et neile on ette heidetud liigset agressiivsust.
  • 66 protsenti tundsid, et neid on nende soo tõttu välja jäetud sotsiaalsetest suhtlusvõrgustikest
  • 88 protsenti väitsid, et kolleegid ja kliendid on esitanud nende meeskolleegidele küsimusi, mis ametikoha järgi tuleks tegelikult adresseerida neile.
  • 75 protsenti väitsid, et tööintervjuudes küsiti nende pereelu, perekonnaseisu ning laste kohta.
  • 60 protsenti väitsid, et neile on tehtud seksuaalseid lähenemiskatseid. Kaks kolmandikku neist lähenemiskatsetest olid tehtud meesülemuste poolt.
  • 39 protsenti naistest, keda seksuaalselt ahistati, ei julgenud kättemaksu kartes midagi ette võtta.
  • 60 protsenti naistest, kes teatasid ettevõttele seksuaalsest ahistamisest, ei olnud teatamisele järgnenud tulemustega rahul.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles