Mullune elektri börsihind jõudis omaaegsele suletud turu hinnale lähedale

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elektri kaalutud keskmine börsihind oli eelmisel aastal Eesti hinnapiirkonnas 31,08 eurot megavatt-tunni kohta, mis on vaid 38 sendi võrra enam 2012. aasta lõpul kehtinud reguleeritud hinnast, teatas võrguoperaator Elering.

Eleringi teatel oli 53 protsendil eelmise aasta tundidest elektri börsihind alla 30,7 euro ehk alla omaaegse reguleeritud hinna.

Eelmine aasta oli Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul elektriturul tõestus, et turu avamine ei pruugi tähendada tarbijale tingimata hinnatõusu. «Hinnad olid 2012. aasta Narva elektrijaamade reguleeritud hinna tasemel. See oli hea uudis tarbijatele, kehv uudis tootjatele. Eriti neile, kes peavad teenima oma tulu elektrit müües, mitte ei saa seda läbi subsiidiumide,» ütles Veskimägi.

«Praeguste elektrihindade valguses väheneb tootmisvaru Põhjamaade-Balti elektrituru piirkonnas, kuid on arvestades nii ühendusi kui ka kasutatavaid avariivõimsusi praegu piisav, et toime tulla mistahes realistliku tarbimis-tootmisstsenaariumiga regioonis,» lisas Veskimägi.

Detsembris oli elektri börsihind Eestis 26,72 eurot megavatt-tunni kohta; hind langes novembriga võrreldes 19 protsenti. Soomes oli hind 26,56 eurot ja Nord Pool Spot elektribörsi süsteemihind 18,85 eurot megavatt-tunni kohta ehk 24 protsenti madalam novembri hinnast.

Lätis ja Leedus alanes elektri hind võrdluses varasema kuuga 16 protsenti 38,34 euroni megavatt-tunni kohta.

Elektriühendus Soomega oli eelmise kuu 724 tunnil kasutuses suunal Soomest Eestisse ja ära kasutati 54 protsenti turule antud ülekandevõimsusest, teatas Elering. Läti ühendus oli eelmisel kuul pea kõikidel tundidel kasutusel suunal Eestist Lätti ning ülekandevõimsusest kasutati ära 94 protsenti.

Elektri hinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvoodi hind oli detsembris veidi madalam kui novembris, makstes keskmiselt 8,28 eurot tonnist.

Detsembri viimase kauplemispäeva tehingute põhjal Nasdaq OMX Commodities turul ennustab Elering jaanuari keskmiseks elektrihinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas 37,46 eurot ja aasta esimese kvartali keskmiseks hinnaks 35,99 eurot megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles