Kreeka kreeditoridele: meie taktikaline taganemine on möödas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka kommunistlik ametiühing PAME eelmisel nädalal parlamendi ees pensionikärbete vastu protestimas.
Kreeka kommunistlik ametiühing PAME eelmisel nädalal parlamendi ees pensionikärbete vastu protestimas. Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Kreeka valitsuses võtmetähtsusega tööminister Georgios Katrougalos esitas eile värske väljakutse rahvusvahelistele kreeditoridele, kes peaksid loobuma edasistest kasinusnõuetest ning lubama Kreekal saavutada oma eelarvelised eesmärgid majanduskasvu stimuleerimise abil.

Katrougalos ütles Wall Street Journalile antud intervjuus, et valitsev erakond Syriza ei ole loobunud võitlusest kasinuse vastu – vaatamata taktikalisele taganemisele mullu, kui Kreeka kreeditoride surve all eelarvekärbetele alla kirjutas.

«Me ei ole võitnud lahingut, kuid sõda jätkub,» ütles Katrougalos, kes tõotas seista vastu edasistele pensionikärbetele, mida mõned kreeditorid peavad vältimatuks.

Nagu näitavad tööministri ja teistegi Kreeka valitsustegelaste, nende hulgas peaministri Alexis Tsiprase hiljutised väljaütlemised, leidub Kreeka ja peamiste kreeditoride – euroala valitsuste ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) – vahel veel tugevaid lahkhelisid.

Parasjagu vaatavad kreeditorid läbi Kreeka värskeimaid ettepanekuid pensionikulutuste kokkuhoidmiseks, mis aga jätavad puutumata praegu väljamaksmisele kuuluva raha.

Mõnede kreeditoride, eriti Saksamaa ja IMFi hinnangul on Kreeka pensionid riigi nõrka majandust arvestades ikka veel liiga helded, kuigi neid on viimastel aastatel korduvalt kärbitud.

«Meie jaoks on 12. kord pensione kärpida punane joon,» kinnitas Katrougalos ja juhtis tähelepanu sellele, et alates aastast 2010 on kreeklaste pensione eri päästepakettide raames kärbitud juba ligikaudu 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles