Kaubavahetuse langus hakkas pidurduma

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laeva laadimine Pärnu sadamas.
Laeva laadimine Pärnu sadamas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Septembris ja oktoobris üle kümne protsendi kukkunud väliskaubandus kahanes novembris aastases võrdluses vähem: eksport langes neli protsenti ja import püsis tunamullusel tasemel.

Statistikaameti teatel mõjutas ekspordi langust enim mineraalsete toodete ja elektriseadmete väljaveo kahanemine. Mineraalsetest toodete (bensiin, kütteõlid, gaas, elektrienergia jms) eksport kahanes nii rahaliselt kui ka koguseliselt. Elektriseadmete kaubagrupis toimunud väljaveo kahanemist mõjutas peamiselt andmesideseadmete ekspordi vähenemine.

2014. aasta novembriga võrreldes suurenes enim mitmesuguste tööstustoodete ning tekstiili ja tekstiiltoodete väljavedu.

Kütuste ja andmesideseadmete import kahanes novembris varasema aasta sama kuuga võrreldes samuti. Paberi- ja puidutoodete, masinate, transpordivahendite jm tööstustoodete import ent kasvas novembris, aidates aastavõrdluses koguimporti tunamullusel tasemel hoida.

Novembris vähenes eksport Rootsi, kasvas aga Soome ja Leetu, kuhu viidi elektriseadmeid. Enim vähenes import Poolast, Soomest ja Venemaalt, samal ajal aga kasvas import Leedust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles