Saarlased plaanivad Eesti suurimat kalakasvatust

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forellid Imastu kalakasvatuses Virumaal.
Forellid Imastu kalakasvatuses Virumaal. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Ösel Aquafarms OÜ soovib kunagise Kesknõmme kalakasvanduse riismetele Tagalahe ääres rajada Eesti suurima kalakasvanduse, mille toodang ületaks tunduvalt Eesti kalakasvanduste praegust kogutoodangut, kirjutab Saarte Hääl.

Detsembris tehnilise järelevalve ametile kalakasvanduse hoonestusloa taotluse esitanud Ösel Aquafarms OÜ juhatuse liige Andro Ots ütles, et praegu käib alles lubade taotlemise protsess, mis võib aega võtta 3–4 aastat. Praegu kinnistul kehtiv detailplaneering näeb ette jahisadama ja hotelli rajamist, kuid möödunud aastal kinnistu omanikuks saanud ettevõte soovib planeeringut muuta.

Ösel Aquafarms soovib 1980ndatel rajatud, kuid pikemat aega kasutamata seisnud kalakasvanduse renoveerida ja tehnoloogiliselt uuendada. Kesknõmmele tuleks Eesti esimene mereveeline kasvandus, kus tahetakse kasutusele võtta keskkonnasäästlik tehnoloogia, mis saastab keskkonda 80 protsenti vähem kui kala kasvatamine meresumpades.

Praeguseks koostatud tegevusplaanide kohaselt soovitakse kalakasvanduses aastas välja püüda 4500 tonni forelli, mida on 6–7 korda rohkem kui Eesti kalakasvanduste praegune aastane toodang kokku.

Mullu asutatud Ösel Aquafarms OÜ kuulub äriregistri andmeil Andro ja Henry Otsale ning Peeter Põldarule.

Loe pikemalt Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles