Iiri kriis kõigutab valitsust ja eurot

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval läks Dublinis valitsuse poliitika vastu protestijate ja politseinike vahel väikeseks kähmluseks. Meeleavaldajad nõudsid peaminister Brian Coweni  tagasiastumist.
Esmaspäeval läks Dublinis valitsuse poliitika vastu protestijate ja politseinike vahel väikeseks kähmluseks. Meeleavaldajad nõudsid peaminister Brian Coweni tagasiastumist. Foto: AFP/SCANPIX

Kuigi Iirimaa kriisi põhjused on Kreeka omadest oluliselt erinevad, ähvardab see riigi valitsuse kukutada ning mõjutab tõsiselt ka kogu eurotsooni.


Euroopa Komisjon ergutab Iirimaad 90 miljardi euro suuruse päästeplaani toimimahakkamiseks kiirustama säästueelarve vastuvõtmisega.

Riigi peaministri Brian Coweni pea kohale kogunevad aga äikesepilved, sest pangandussektorist vallandunud probleemid sunnivad püksirihma pingutama riigi tavakodanikke. Viimastele see loomulikult ei meeldi ning ametiühingute juhtimisel nõutakse valitsusjuhi tagasiastumist.

Samas kinnitavad euroametnikud, et enne Euroopa Komisjoni ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ühise abipaketi toimimahakkamist oleks valitsuse tagasiastumine enam kui vastutustundetu. Nimelt tahavad Euroopa ametnikud Dublini päästeplaaniga võimalikult kiiresti ühele poole saada, sest kardavad kriisi laienemist.

«On oluline, et valitsus esindaks läbirääkimistel Iirimaad ja valitsuse tagasiastumine teeks niigi raske olukorra veelgi halvemaks,» kinnitas läbirääkimistega hästi kursis olev allikas ajalehele The Irish Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles