Liisa Oviir: sotsiaalmaksu kiirem langetamine väärib arutelu

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir
Ettevõtlusminister Liisa Oviir Foto: Mihkel Maripuu

Taavi Rõivas tõstatas tänases Postimehes küsimuse, et ehk võiks suunata tööjõumaksude alandamisesse juba kokkulepitule lisaks ka maksuraha, mis suudeti eelarvesse koguda tänu paranenud maksudistsipliinile.

Sellest võib välja lugeda, et sotsiaalmaksu võiks sel juhul langetada planeeritust kiiremini. Praegu on võetud vastu otsus, et sotsiaalmaksu määr langeb 2017. aastal 33 protsendilt 32,5 protsendile ning alates 2018. aastast veel 0,5 protsendipunkti võrra 32 protsendile. Sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa langeb esimeses järgus 13 protsendilt 12,5 protsendile ning seejärel 0,5 protsendipunkti võrra 12 protsendile.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir (SDE) ütles, et sotsiaalmaksu kiiremas tempos langetamisest ei ole siiani valitsuses räägitud. «Kui peaminister sellise ettepanekuga välja tuleb, on see kindlasti teema, mis väärib arutelu. Samas tuleb kindlasti selle puhul kõigepealt määrata, mis oleks sellise muudatuse eesmärk,» sõnas Oviir.

Tema sõnul on Eesti sattunud keskmise sissetuleku lõksu ning sellest ei ole võimalik välja tulla iseenesest või mõnda maksumäära korrigeerides. «See nõuab sisulist strateegiat, teadus-arendusse lisaraha leidmine on hea algus. Kuid vast veelgi olulisem on leida viis teadus-arendustegevuse asetamine ettevõtluse teenistusse,» lisas Oviir.

Ta tõi välja, et lähiaastatel ootab ees ka tööealiste inimeste arvu kiire langus, mis nõuab oluliselt suuremat panustamist inimeste oskuste ja kvalifikatsiooni tõstmisesse.

«Lisaks haridustellimuse kooskõlastamisele ettevõtete vajadustega, vajame ka tasakaalukat arutelu Eesti avamisest teiste riikide tööjõule, mis on meie demograafiliste näitajate valguses möödapääsmatu, ent põrkub ühiskonna sallimatusele,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles