Estonian Cell tootis mullu üle viie miljoni kuupmeetri biogaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Celli biogaasi tootmiskompleks.
Estonian Celli biogaasi tootmiskompleks. Foto: Jarek Jõepera

Kundas haavapuitmassi tootev aktsiaselts Estonian Cell tootis mullu üle viie miljoni kuupmeetri biogaasi.

«Toodetava biogaasi metaanisisaldus on erakordselt kõrge – üle 75 protsendi, mis võimaldab biogaasi kasutada otse puitmassi tootmisprotsessis maagaasi asendusena,» ütles ettevõtte juhatuse liige ja finantsdirektor Siiri Lahe BNSile.

«Arvestades metaanisisaldust asendas ettevõte 2015. aasta teisel poolel igas kuus enam kui 350 000 kuupmeetrit maagaasi enda toodetud biogaasiga,» sõnas Lahe. Ta lisas, et teisel poolaastal toodetud biogaasi kogused annavad kindluse väita, et aastas suudetakse asendada viis miljonit kuupmeetrit maagaasi enda toodetava biogaasiga.

Aastas toodetava biogaasi energeetiline väärtus on ligikaudu 50 gigavatt-tundi. «Ettevõte on alates 2014. aastast Eesti suurim biogaasi tootja, saamata selle eest sentigi taastuvenergia toetust,» märkis Lahe.

11 miljonit eurot maksma läinud biogaasikompleksi käivitas Estonian Cell kaks aastat tagasi.

Kuna tegemist on Euroopa suurima ühemahutilise reaktoriga, siis on Lahe sõnul tulnud innovatsioonile ajaliselt lõivu maksta. «Järk-järguliselt paremaid tulemusi andnud ning ümberehitusi sisaldanud käivitusperioodi võis lõppenuks lugeda alles mullu teisest poolaastast. Detsembris lõpetasime ka tulemustestid seadme tarnija Purac AB-ga, kellega lepingu lugesime täidetuks tänavu jaanuaris,» ütles Lahe.

«2015. aasta teisel poolaastal oleme saanud uue kompleksi vilju nautida. Paralleelselt seadme tarnija poolse oskusteabega on tehase enda töötajad õppinud uut kompleksi oskuslikult juhtima, omandades ainulaadse kogemuse terves Euroopas,» rääkis ta.

Biogaasi reaktoris lagundavad elusad mikroorganismid orgaanilise aine metaaniks ja süsihappegaasiks. Reaktori maht on 4300 kuupmeetrit ja anaeroobne puhastusprotsess koos biogaasi tootmisega kestab keskmiselt 11 tundi.

Estonian Celli biogaasi tootmiskompleksi finantseeris täies mahus Austria päritolu tehase omanik Heinzel Holding. Heinzel investeeris aastatel 2012-2014 ettevõttesse kokku 17 miljonit eurot, et tõsta kahjumis oleva ettevõtte efektiivsust ja tagada tehase jätkusuutlikkus.

Estonian Celli tunamullune käive oli 69 miljonit eurot ja ettevõte lõpetas aasta 10 000 euro suuruse kasumiga. Ettevõttes töötab 85 inimest. Ettevõtte toodang eksporditakse sajaprotsendiliselt erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles