Aramco kinnitas,et kaalub IPOt: pankurid vaimustuses

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtorni ehitus Saudi Araabias.
Naftapuurtorni ehitus Saudi Araabias. Foto: saudiaramco.com

Saudi Araabia riiklik naftafirma Saudi Aramco kinnitas täna, et asekroonprintsi Muhammad bin Salmani The Economistile öeldu börsiplaanide kohta vastab tõele. Uudise peale sattusid vaimustusse investeerimispankurid: mitte iga päev ei tule ette võimalust korraldada maailma konkurentsitult suurimat esmast avalikku aktsiaemissiooni (IPO).

«Saudi Aramco kinnitab, et uurib erinevaid võimalusi laiema avalikkuse suurema osaluse võimaldamiseks enda varas, kas emaettevõttest kohase protsendi või siis mitme tütarettevõtte aktsiate noteerimise kaudu kapitaliturgudel,» teatas firma koduleheküljel avaldatud teates.

Kui nende võimaluste kaalumine lõpeb, esitatakse tulemused firma direktoritele, kes omakorda teevad ettepanekud ettevõtte nõukogule, teatas Aramco.

«See ettepanek on kooskõlas kuningriigi laiaulatusliku ja edumeelse püüdlusega reformide suunas, mille hulgas on mitme Saudi Araabia majanduse sektori erastamine ja turgude dereguleerimine - mida ettevõte tugevalt toetab,» teatas naftafirma. Ettevõtte sõnul see ettepanek vaid tugevdab Aramco fookust olla juhtiv nafta- ja keemiafirma.

Bloombergi teatel võeti Aramco börsilemineku plaan investeerimispankurite seas vastu joovastusega. «Kui üks investeerimispankur kuulis Saudi Araabia plaanist viia börsile firma, mille koguväärtus on suurem kui enamikel maailma riikide majandustel, hakkas ta nii kõvasti naerma, et ei suutnud autot edasi juhtida ja pidi peatuma,» kirjutab agentuur.

Aramco võimalikust IPOst tuleb investeerimispankurite tõeline püha graal. Seda hoolimata sellest, et Aramco aktsiad ei tule tõenäoselt ühelegi suurele börsile - selleks peaks ettevõtte täieliku bilansi avaldama, mida saudid ilmselt teha ei taha - ja sellestki, et sealmaal pole kombeks nii suuri teenustasusid maksta kui Euroopas või USAs. Näiteks Saudi rahvusliku kommertspanga AlAhli erastamisel said nõustajad tasuks vaid ühe protsendi IPO mahust ehk 6,7 miljonit USA dollarit. Keskmiselt on IPO korraldajate tasu 2,7 protsenti.

Nendele detailidele vaatamata on tulekul maailma konkurentsitult suurim avalik aktsiaemissioon. Mullu toimunud seni suurima emissiooni, Hiina internetikaubamaja AliBaba börsiletuleku maht oli 25 miljardit dollarit. Viimane naftasektori suurim IPO oli Rosnefti börsiletulek kümme aastat tagasi, mahuga kümme miljardit dollarit.

Aramcoga võrreldes on eelmainitud numbrid peenraha. Ettevõtte väärtusele antakse eri hinnanguid, madalaim üks triljon dollarit ja kõrgeim kümme triljonit. Kui arvestada sealt keskmise, viie triljoniga, ning The Economistis spekuleeritud emissiooni mahuga (viis protsenti), on IPO suurus 125 miljardit dollarit, viis korda rohkem kui AlBabal. Võrdluseks: Saudi Araabia börsi kogu praegune kapitalisatsioon on napilt 1,5 miljardit dollarit.

Seega võib investeerimispankurite vaimustusest aru saada. Selline tehing kroonib iga panga ja pankuri CV-d ning tühja taskuga ei jää seal kindlasti keegi, ükskõik kui kitsid saudid ka poleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles