Vitsur: jääme veel pikaks ajaks väliskaubandusega puudujääki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti arengufondi majandusekspert Heido Vitsur
Eesti arengufondi majandusekspert Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Eesti arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul on väliskaubanduse väike puudujääk või koguni plussi minek ajutine ning tingitud väikesest kodumaisest tarbimisest.


Majanduslangus on Vitsuri sõnul kaubanduse tasakaalustamisele kindlasti kasuks tulnud, kuid see on toimunud väga väikese kodumaise nõudluse tõttu.

«Kui majandusel hakkab paremini minema, kasvavad inimeste tulud ning sellega koos ka tarbimine ja import,» sõnas Vitsur.

Kaubanduse tasakaal läheb Vitsuri sõnul tõenäoliselt lähiaastatel paigast ära, kuid mitte nii hullusti nagu kolme-nelja aasta eest, kui väliskaubanduse puudujääk oli viis ja pool miljardit krooni.

«Sellist raha sissevoolu, nagu oli 2006-2007, järgmise kümne aasta jooksul kindlasti ei tule. Seega ei ole oodata nii suurt puudujääki,» sõnas Vitsur.

Septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 13,2 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 13,5 miljardi krooni eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,3 miljardit krooni, mis vähenes üle kahe korra võrreldes 2009. aasta septembriga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles