Maailma vägevaim börsifirma tulekul: saudid hauduvad Aramco börsiplaani

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia asekroonprints Muhammad bin Salman (näoga) Jordaania kuninga Abdullah II kohtumas.
Saudi Araabia asekroonprints Muhammad bin Salman (näoga) Jordaania kuninga Abdullah II kohtumas. Foto: Muhammad Hamed/AP

Saudi Araabias plaanitakse riikliku naftatootja Saudi Aramco börsil noteerimist; noteerimise tulemusel sünniks maailma suurim börsifirma, mille vara väärtus küünib triljonite USA dollariteni.

The Economist teatas plaanist tuginedes intervjuule Muhammad bin Salmaniga, Saudi Araabia asekroonprintsi ja troonil istuva kuningas Salmani ühe peamise nõuandjaga

«Isiklikult mina olen selle sammu suhtes entusiastlik,» ütles prints väljaandele. «Ma usun, et see on Saudi turu huvides ning ka Aramco huvides.»

Saudi Aramco bilanss on kiivalt varjatud, ettevõtte varade ja käibe tegelikust mahust on infot vaid firma ja riigi kõrgematel juhtidel. Väidetavalt ulatuks ettevõtte turukapitalisatsioon triljonite dollariteni, kirjutab The Economist. Igal juhul oleks Aramco konkurentsitult maailma suurim börsifirma.

Saudi Aramco avaldatud nafta- ja gaasivaru maht küündib 261 miljardi barrelini, mis on kümme korda rohkem kui suurima eranaftafirma Exxon Mobili varu maht. Exxoni turuväärtus on 323 miljardit dollarit.

Aramco on ka üks maailma kõige kuluefektiivsemaid naftatootjaid. Ettevõte toodab 10,2 miljonit barrelit päevas, rohkem kui Ameerika Ühendriigid.

Prints Muhammadi sõnul teeks börsil noteerimine ettevõtte rohkem läbipaistvaks. Diplomaatide sõnul uuritakse praegu investorite suhtumist, vahendas The Economist. Võib ent arvata, et ettevõte on neile üsna atraktiivne.

Esialgu on plaanis noteerida väike osa firma aktsiaist, näiteks viis protsenti, Riyadhi börsil. Hiljem võiks vabalt kaubeldavate aktsiate arv suureneda, kuid kontrollpakist ei kavatse kuningriik loobuda.

Aasta tagasi sai prints Muhammadist kuningriigi kaitseminister ning kuninga majandusnõunik. Sestsaadik on Saudi Araabias tehtud suuri majandusreformide plaane. Osa reforme on ka alustatud. Näiteks kavatseb kuningriik pääseda elektrienergia, veevarustuse ja eluaseteme subsideerimisest, viia sisse mitte-esmatarbekaupade viieprotsendine käibemaks ning kaasata erasektorit haridusse ja tervishoidu. Samuti on kaalumisel mitme riigifirma, sh lennufirma ja telekomi, täielik või osaline erastamine.

Väljaande küsimusele, kas Saudi Araabias toimub Thatcheri-tüüpi revolutsioon, vastas prints Muhammad: «Päris kindlasti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles