Poliitikute konflikt segab äritegemist

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graanul Investi juhataja ja osanik Raul Kirjanen.
Graanul Investi juhataja ja osanik Raul Kirjanen. Foto: Toomas Huik

Poliitikute konflikt rohelise elektri toetuse pärast seab küsimärgi alla pelletitootja Graanul Investi plaani teha kaks ligi 300 miljoni krooni suurust  investeeringut taastuvenergiasse.


Graanul Invest peab plaani ehitada kaks elektri ja soojuse koostootmisjaama. Eesti kapitalile kuuluva firma haardest annab märku see, et mullu jõuti ligi 900 miljoni kroonise käibeni, tütreid on firmal Lätis-Leedus ja Ameerikas.

«Graanul Invest arendab Eestis kahe koostootmisjaama rajamist meie suurte pelletitehaste juurde Imaveres ja Helmes,» ütles ettevõtte juhataja ja osanik Raul Kirjanen.

Tema sõnul on mõlemad investeeringud suurusjärgus 300 miljonit krooni: soojus kasutatakse ära pelletite tootmises, samuti osa elektrist. Ülejäänud elekter, umbes kaks kolmandikku toodangust, on plaanis müüa.

«Suure poleemika tõttu taastuvenergia toetuste üle oleme praegu olukorras, kus oleme sunnitud Imavere projekti arendamise tõenäoliselt peatama,» ütles Kirjanen. «Helme projektile on tehnoloogia tellitud ja võrguühenduse ehitamine juba käib, seega seda protsessi ei ole võimalik enam peatada.»

Kirjanen lisas, et ettevõte uurib, kas Helmesse tellitud tehnoloogiat saaks paigaldada Läti tehasesse. «Lätis on taastuv­energia toetuste süsteem praegu stabiilne,» nentis ta.

Majandusminister Juhan Parts soovib kärpida rohelise elektri toetusi seniselt 84 sendilt oluliselt väiksemaks. Uus toetusskeem seab toetuse sõltuvusse börsihinnast – 100 senti miinus börsi kuu keskmine hind. Oktoobris oleks sellisel juhul toetus olnud 33 senti.

Samas on Reformierakond toetuse kärpimise vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles