Mida teha miljoni euroga?

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: AFP / Scanpix

Eile sai Eesti esimese euroaja lotomiljonäri. Uuringud näitavad, et ligi pooled lotomiljonäridest on oma raha esimese viie aastaga ära kulutanud. Ent miljonit eurot saab lisaks kulutamisele ka investeerida.

«Reeglina kipuvad lotomiljonärid vaeseks jääma kahel põhjusel - nad ostavad endale kohustusi, mis hakkavad igakuiselt raha välja viima (suur maja, mitu autot või paat jne) ja nende sõbrad ja tuttavad peavad neid nüüd rikasteks inimesteks, kes võiksid oma raha teistega samuti jagada. Lisaks hakatakse sageli elama teistsugust elu kui varem (vahetatakse töökohta, elukaaslast jne),» rääkis väikeinvestor ja «Rikkaks Saamise Õpiku» autor Jaak Roosaare.

Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ta usub, et raha tasub investeerida kolme passiivset tulu pakkuvatesse varadesse - intress, üür ja dividend. Ehk siis hoiused ja välja antud laenud; üürikinnisvara ja ettevõtted läbi aktsiate.

«Esimene ja kõige olulisem reegel on see, et võidetud rahasumma on püha ja sellest ei tohi ühtegi eurot kulutada - kulutada võib ainult sellelt rahalt teenitud tulu,» ütles ta. Öeldakse, et rikas on inimene, kes elab oma intresside intressidest. Raha haldamine on vastutus ja seda tuleb õppida, sõnas väikeinvestor, lisades, et vastutus raha eest jääb ikkagi selle omanikule.

Raha paigutamine sõltub inimese valikutest. «Aga miks mitte näiteks 300 000 eurot lihtsalt hoiustele (jagades kolme panga vahel, sest 100 000 eurot on tagatud),» ütles ta.

Teine 300 000 eurot jagada Tallinna börsi dividendiaktsiate vahel (Tallinna Vesi, Tallinna Kaubamaja, Merko, Olympic, Tallink) ja viimased 400 000 eurot paigutada kinnisvarasse, ostes siis lihtsalt üürikortereid või näiteks EfTeni vahendusel ärikinnisvara.

«On ka võimalus panna kogu raha esialgu hoiusele ja siis paigutada iga kahe-kolme kuu tagant kümme protsenti rahast globaalsesse aktsiafondi (näiteks VTI),» ütles ta.

Tootlusest rääkides võiks hoiustelt teenida kaks protsenti (ehk 6000 eurot aastas), dividendiaktsiatelt viis protsenti (15 000 aastas) ja kinnisvarast ehk ilma laenuraha kasutamata samuti viis protsenti (15 000 aastas). «Kokku teeb see siis 36 000 eurot aastas, millega peaks Eestis elades ilusti hakkama saama,» ütles Roosaare. 

Kui aga kulutada...

Foto: Allikas: Pindi Kinnisvara

Kui aga on soov saada üliluksuslikku kinnisvara, siis selle raha eest saab uhkeid ja suuri merevaatega elamisi. 

Näiteks selline suur korter Pirita rannahoones, millel on nii kamin, vaade Tallinna panoraamile kui uhke sisekujundus. 

Foto: Autor: Uus Maa

Või ligi 300 ruutmeetrine kodu vanalinnas, millest saab teha kaks korterit. 

Suurema privaatsuse austaja saab selle raha eest osta ka maja mere kaldale

Auto 100 müüb Bentley'sid, Porschesid ning Lamborghinisid, mille hinnas ei tohiks küsimuski tekkida. Hiljuti avarii teinud Lamborghinit, mida peeti Tallinna kalleimaks, väärtus jäi alla poole miljoni euro. 

Ka ükski Saksa firma Bavaria Tallinnas müüdavaist jahtidest ei maksa üle poole miljoni euro. 

Mida on teinud teised lotomiljonärid?

Jack Whittakker võitis 315 miljonit dollarit ning kümme aastat hiljem olid nii laps kui lapselaps surnud üledoosi, naine oli temast lahutanud ning külaskäigul stripiklubisse rööviti temalt 545 000 dollarit, kirjutab Forbes.

Foto: SCANPIX

William Post võitis 16,2 miljonit ning oli võlgu miljon dollarit kõigest aasta hiljem. Endine tüdruksõber nõudis temalt poolt raha kohtu kaudu ning vend oli palganud mõrvari, et võitja raha pärandusena endale saada.

Callie võitis 1,6 miljonit naela, olles Suurbritannias noorim lotomiljonär. Ta kulutas raha ilukirurgiale, narkootikumidele ning pidudele. Hiljem üritas ta enesetappu.

Colin ja Christine Weir võitsid 250 miljonit dollarit aastal 2010. Nad on sellest ajast teinud annetusi heategevuseks ning kinkisid oma maja noorele emale, vahendab Popsugar

Louis White paigutas 336 miljoni suuruse võidu fondi, mille eesmärki ta ei täpsustanud.

Les Robins kulutas suure osa oma 1993. aastal saadud 111 miljonit lastelaagri asutamiseks. Enam kui 20 aastat hiljem töötab see laager ikka veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles