Lätis jätkub firmade lisandumise vähikäik

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis jätkub ettevõtluse korrastumine. Pildil Riia vineeritehase Latvijas Finieris tsehh.
Lätis jätkub ettevõtluse korrastumine. Pildil Riia vineeritehase Latvijas Finieris tsehh. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Mullu registreeriti Lätis viimase viie aasta väikseim arv uusi ettevõtteid, likvideerimiste hulk osutus aga 57 protsenti suuremaks.

Registreeritud firmade arv väheneb Lätis juba mitmendat aastat, kirjutab Dienas Bizness. Lursofti andmetel registreeriti Lätis mullu 13 483 uut ettevõtet – kümme protsenti vähem kui aastal 2014.

Kõige kiiremini kasvas firmade registreerimiste arv 2010. aastal, mil vastavad reeglid läksid lihtsamaks ning nõutav kapitalisissemakse väiksemaks.

2015. aastal registreeriti 8060 piiratud vastutusega ja väikese kapitaliga äriühingut, mis moodustab üldarvust 60 protsenti. 

Mullu kasvas Lätis registreeritud firmade arv vaid 3415 võrra, mis on madalaim näitaja alates aastast 2007.

Aktiivne likvideerimine tuleneb mitmest ettevõtlusvaldkonna korrastamise meetmest. Näiteks kustutatakse maksuameti ja ettevõtlusregistri initsiatiivil registrist firmasid, millel juba pikemat aega majandustegevust pole või puudub juhatusel ettevõtlusluba vms.

Kõige sagedamini likvideeriti 2015. aastal ettevõtteid sellistes valdkondades nagu jaekaubandus, hulgikaubandus ja ehitus. Likvideeritud ettevõtete keskmine vanus on 9,5 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles