Eesti Energia lööb külma tõttu tootmisrekordeid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Elektrijaamad.
Narva Elektrijaamad. Foto: Peeter Langovits

Seoses jahenenud ilmadega on kasvanud nõudlus elektri järele ning Eesti Energia elektrijaamad toodavad täna viimase kolme aasta suurima koguse elektrienergiat, teatas ettevõte.

Eesti Energia energiakaubanduse juhi Veiko Räime sõnul on ettevõtte elektrijaamade tipuhetkede võimsus 1780 megavatti. «Viimati andsid meie jaamad sama palju elektrienergiat võrku 2013. aasta jaanuaris,» ütles ta.

«Kui üks Narva elektrijaamade energiaplokk välja arvata, siis on töös kõik meie energiaplokid Narva jaamades, millele lisandub koostootmisjaamade ja tuuleparkide elektritoodang. Nädala alguses käivitasime ka kolm aastat reservis olnud Iru elektrijaama gaasil töötava koostootmisploki,» lisas Räim.

«Külmadel ja tuulevaiksetel päevadel ning olukorras, kus mitu suurt elektritootjat on lähipiirkonnas suletud, on Narva põlevkivielektrijaamad regionaalse elektritootmise võimekuse tagamise seisukohalt endiselt väga tähtsad,» rääkis Räim. Lisaks Eesti elektritarbimise katmisele ekspordib Eesti Energia elektrienergiat tipuhetkedel ligikaudu 400 megavatt-tunni jagu ka naaberriikidesse.

Kuigi Narva elektrijaamad on algselt ehitatud töötamiseks stabiilsel koormusel baaselektrijaamadena, on Eesti Energia inseneride töö tulemusena võimalik neid efektiivselt kasutada ka väga muutlike hindadega elektriturul, teatas ettevõte. «Olukorras, kus elektri turuhinnad kõiguvad päevasiseselt mõnikord üle kümne korra, on Eesti Energial õnnestunud jaamad niinimetatud odavatel tundidel alla koormata ja vastupidi kõrgemate hindadega tundidel üles koormata ning toota maksimaalse võimsusega elektrit ja seda börsile müüa.»

Elektri keskmine hind on täna Nord Pool Spot Eesti piirkonnas 36,48 eurot megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles