Tööstuse taandareng jätkus novembris

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidu- ja mööblitööstus liigub üldise langustrendiga vastassuunas. Pildil mööblidetailide tootmine Virumaa ettevõttes Halver Puit.
Puidu- ja mööblitööstus liigub üldise langustrendiga vastassuunas. Pildil mööblidetailide tootmine Virumaa ettevõttes Halver Puit. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Mullu suvel alanud tööstustoodangu mahu kahanemise trend jätkus novembris, mil tööstusettevõtted tootsid statistikaameti teatel aasta varasemaga võrreldes kuus protsenti vähem toodangut. Tööstustoodangu maht kukkus kõigis sektoreis: energeetikas, mäetööstuses ja töötlevas tööstuses.

Kui 2015. aasta alguses töötleva tööstuse toodang võrreldes varasema aasta sama kuuga kasvas, siis aasta teises pooles pöördus kasv languseks, teatas statistikaamet. Novembris toodeti töötlevas tööstuses viis protsenti vähem toodangut kui mullu samal ajal; kuu varem oli langusprotsent üks ja kaks kuud varem neli.

Ka novembris põhjustas toodangu mahu vähenemist eelkõige langus elektroonikaseadmete tootmises, kus maht kukkus koguni 27,8 protsenti, ehk üle veerandi.

Töötleva tööstuse harudest ei saavutanud enam kui pooled eelmise aasta novembri mahtu. Suurema osatähtsusega tööstusharudest vähenes toodang lisaks elektroonikatööstusele ka toiduainete, metalltoodete ning elektriseadmete tootmises. Toodang suurenes jätkuvalt puittoodete ja mööbli tootmises.

Energeetikasektori toodangu maht kahanes novembris 18,1 protsenti võrreldes varasema aasta sama kuuga. 2014. aasta novembriga võrreldes toodeti elektrit 18 ja soojust 15 protsenti vähem.

Mäetööstus tootis novembris 6,9 protsenti vähem kui aasta tagasi.

Välisturule müüdi novembris 70 protsenti töötleva tööstuse toodangust. Korrigeerimata andmetel vähenes varasema aasta novembriga võrreldes toodangu müük ekspordiks seitse ja müük koduturule viis protsenti.

Toodangu maht vähenes novembris ka eelmise kuuga võrreldes. Sesoonselt korrigeeritud andmetel tootis töötlev tööstus novembris 2,3 protsenti vähem kui oktoobris, energeetikas ja mäetööstuses oli langus vastavalt neli ja 8,4 protsenti. Kogu toodangu maht kahanes oktoobriga võrreldes 2,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles