Investorite usk riikide võlakirjadesse on vähenenud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX.

Paljud Euroopa riigid on olukorras, kus maksutulud vähenevad, pangad vajavad toetust ja riigivõlg suureneb, see on vähendanud aga investorite usku riikide võlakirjadesse.

Kui paar aastat tagasi oli riigivõlakiri kindel koht, kuhu raha paigutada, siis nüüd see enam nii ei ole, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Mida suurem on riigivõlg, seda madalam on reiting, sest seda väiksem on tõenäosus, et saad riigile laenatud raha täies ulatuses ja õigel ajal tagasi,» selgitas reitinguagentuuri Fitch rahvusvahelise rahanduse direktor Douglas Renwick.

Osades riikides on olukord juba selline, et riigivõlakirjade ostmist peetakse riskantsemaks kui samas riigis tegutseva ettevõtte aktsiate ostmist.

«Võib lihtsa näite tuua Kreeka Telekomi puhul, mille riskantsus on turu hinnangul madalam kui riigil,» rääkis LHV varahalduri portfellihaldur Romet Enok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles