Aasias on McDonald's paljudele päriselt «kodune»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutud ööpäevaringselt avatud Hongkongi McDonald'sis magamas.
Kodutud ööpäevaringselt avatud Hongkongi McDonald'sis magamas. Foto: TYRONE SIU / REUTERS

Hommikul äratas Ding Xinfengi koristaja kärkimine. «Kingad jalga, kingad jalga!» kamandas naine. «See pole sinu maja! Aja ennast maast lahti!»

Pekingis valitses veel koidueelne hämarus, kuid McDonald’si 24/7 restoranis hakkasid tosin või enamgi kodutut juba vaikselt toimetama.

Ding tõstis oma pea, mille alt paljastus toiduplekke ja reklaamtrükiseid tulvil laud, kirjutab New York Timesi reporter. «Igal hommikul ärgates tuleb mõtelda, et täna juhtub midagi imelist,» õpetas üks paberileht inglise keeles.

Inglise keelt Ding küll ei mõistnud, kuid kinnitas, et talle on armsaks saanud see lauake ja soe nurgake rahulikus McDonald’sis – tema kodu juba aastaid.

Igal õhtul leiavad Ida-Aasia suurlinnades nagu Peking, Hongkong ja Tokyo McDonald’si restoranidest magamiseks varjupaiga vaesed inimesed, keda varjupaigad enam ei taha ja pered mingil põhjusel põlastavad.

Teised restoranid ajavad kodutud tavaliselt minema. McDonald’s on otsustanud olla üldjoontes lahke. Iga restoran otsustab lahkuse määra ise ja vaatab, kuidas asi paremini toimib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles