Eestit külastavate vene turistide hulk kahaneb endiselt

Madis Vaikmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene turistid Tallinna vanalinnas: kui sõbrad on Eestis, siis tuleme ikka külla, rubla kursist hoolimata.
Vene turistid Tallinna vanalinnas: kui sõbrad on Eestis, siis tuleme ikka külla, rubla kursist hoolimata. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna rubla kurss langeb, muutub Eestis puhkamine venelaste jaoks pidevalt kallimaks.

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on  Vene turiste vähem peaaegu kõikides Euroopa riikides ja nii ka Eestis. «2015. aasta 10 kuuga ööbis Eesti majutusettevõtetes 154 148 Vene turisti, mida on 34 protsenti vähem, kui 2014. aastal.»

Põhjused, miks venelaste huvi Eesti vastu langeb, on nii poliitilised kui ka majanduslikud. Sanktsioonide tõttu on kahanenud Venemaa majandus ning kõvasti on kukkunud ka rubla kurss. Mutso sõnul jätkuvad need trendid ilmselt ka sel aastal.

Eesti hotellide ja restoranide liidu tegevjuhi Maarika Liivamägi sõnul on selle kõige tulemusena läinud Eestis puhkamine vene turistide jaoks peaaegu kaks korda kallimaks. «Eesti turismisektorile ei tee olukorda kergemaks ka see, et 2017. aasta jaanuaris tõuseb majutusteenuste käibemaks 9 protsendilt 14 protsendile,» ütles Liivamägi.

Kuna Venemaa on pööranud tülli Egiptuse ja Türgiga, jäetakse puhkus hoopis ära või valitakse uus sihtpunkt. «Venemaal läbi viidud küsitlused näitavad, et kolmandik päiksereisi soovinutest kaalub puhkamist lähiregioonis ning just see on meie võimalus. See on ka põhjus, miks teeme Venemaal tööd edasi, toome Eestisse reisikorraldajaid ja ajakirjanikke ning läheme koos Eesti kontserdi ja RAMiga Peterburi, et tutvustada Eesti kultuuri,» ütles Mutso.

Transpordiühendused

Venemaalt autoga tulijatele on Narvas piiri ületamine läinud mugavamaks uuenenud piiripunkti tõttu. Lisaks on paranenud rongiühenduse kvaliteet nii Moskva kui ka Peterburiga. «Ainsana on vaeslapse osasse jäänud lennuliiklus ja seda Estonian Airi pankroti tõttu. Õnneks lendab Finnair Moskva ja Peterburi kõrval ka mitmesse regiooni miljonilinna nagu Ekaterinburg, Kaasan ja Samara. See teeb neile oluliselt lihtsamaks ka Eestisse tulemise,» ütles Mutso.

L’Ermitage hotelli müügi- ja turundusjuhi Kairit Vishnenko sõnul oli 2015. aastal vene turiste 48 protsenti vähem kui 2014. aastal. «Positiivne on aga see, et jaanuari alguseks on vene turistide broneeringuid rohkem kui möödunud aastal.»

Vishnenko sõnul on  märkimisväärne ka see, et  paljud vene turistid broneerivad hotelli ise läbi booking.com-i. Põhjuseks see, et mitmed Venemaa reisibürood on läinud pankrotti ja inimesed on nende vastu usalduse kaotanud.

Venelaste asemel hiinlased

Vene turistide vähesusest hoolimata ei ole Eesti hotellid tühjad ja uusi turge otsitakse muuhulgas Aasiast. «Hiina turg on mitu aastat näidanud kasvu. Veel kümnend tagasi külastas Eestit aastas 500 hiinlast, eelmise aasta 10 kuuga aga 11 000. Kõik see on Eesti ettevõtjate raske töö tulemus,» ütles Mutso.

Kuigi vene turistide arv on mitu aastat vähenenud, siis hotellitoad tühjad pole. «Välisturiste on küll vähem, kuid nende asemele on tulnud siseturism. Eelmise aasta kümne kuuga majutati Eestis 2 671 952 turisti, mida on 0,64 protsenti rohkem võrreldes 2014. aasta sama ajaga,» ütles Liivamägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles