Euroala tööstus lõpetas aasta tõusuga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa tööstus kogub tasapisi hoogu. Pildil Porsche koostetehas Stuttgardis Saksamaal.
Euroopa tööstus kogub tasapisi hoogu. Pildil Porsche koostetehas Stuttgardis Saksamaal. Foto: MICHAELA REHLE / REUTERS

Täna avaldatud Markiti uuringu kohaselt lõpetas euroala tööstus aasta positiivse noodiga: kõigis eurotsooni liikmesriikides tõusis detsembris sektori aktiivsus.

Markiti tööstuse ostujuhtide indeks tõusis Reutersi teatel detsembris 53,2 punkti peale, novembris oli indeks 52,8 punkti. 50 punkti on ostujuhtide uuringus see joon, mis eraldab kasvu langusest. Pärast pea kahe aasta pikkust alla 50 punkti püsimist on indeks nüüd juba teist kuud kriitilisest piirist kõrgemal.

Ka koondindeks, kus tööstuse indeksil on tähtis osa, jõudis detsembris oma 20 viimase kuu kõrgemale tasemele, 54,5 punktini. Novembris oli koondindeks 54 punkti tasemel.

Uute ostude indeks tõusis samuti võrreldes novembriga, 53,5 punktilt 54,2 punktini.

Analüütik Rob Dobson Markitist nimetas Reutersile toimuvat majanduse kindlaks, kuigi vähesilmapaistvaks arenguks. Arvestades, et tootmise hind on langenud ja ka euro on USA dollari suhtes madalamal tasemel, mis omakorda parandab Euroopa kaupade konkurentsivõimet eksportturgudel, on tööstuse kasv olnud üsnagi tagasihoidlik.

«Võttes arvesse, et euroala tööstus on endiselt kümme protsenti allpool oma tippaja taset, on veel küllalt minna selleni, mida võiks nimetada majanduse täielikuks taastumiseks,» märkis Dobson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles