Obama plaanib jälle soolot jänkide relvaõiguste kärpimiseks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

USA president Barack Hussein Obama, kes on põiganud tõrksast kongressist mööda mitmetes küsimustes alates immigratsioonist kuni kliimamuutusteni, kavatseb ainuisikuliselt sekkuda ameeriklaste õigusesse omada relvi. Muuhulgas tuleks ulatuslikult uurida ostjate tausta.

Obama varasemad katsed soolot teha ei ole alati andnud soovitud tulemusi, kirjutab Wall Street Journal – ainuisikulised sekkumised või sellega ähvardamine on vaid kasvatanud ringluses olevate tulirelvade arvu, sest administratsiooni poolsete piirangute kartuses ostetakse relvi hüppeliselt rohkem.

«President Obamal ei õnnestunud oma relvade-vastast agendat kongressist läbi suruda, sest enamik ameeriklasi on suurema relvakontrolli vastu,» ütles relvaomanike organisatsiooni National Rifle Association eestkõneleja Jennifer Baker.

«Nüüd teeb ta [siis] seda, mida ta alati on teinud, kui ta oma tahtmist ei saa – trotsib rahva tahet ning nõjatub ainuisikulistele otsustele.»

Obama väidab, et talle «laekub liiga palju kirju vanematelt, õpetajatelt ja lastelt, et [lihtsalt] istuda ja mitte midagi teha.» Relvakontrolli propageerijate sõnutsi võib president astuda mitmeid samme juba tuleval nädalal. Ka administratsiooni ametnikud kinnitavad, et arvukatele soovitustele antakse parasjagu viimast lihvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles