Anonüümsed ülekanded ehk inimsmugeldamise raha jälgedes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud.
Süüria põgenikud. Foto: SCANPIX

Silmapaistmatu kontori tugevdatud ukse taga liigutab mees nimega Hawez Zaman raha üsna samamoodi, nagu seda tegid tema eelkäijad juba keskajal – jälgedeta ülekannete süsteemi abil.

Sajaneid vana süsteem nimega hawala põhineb usaldusel, ei jäta paberjälgi ning on seadusest väljaspool, vahendab Wall Street Journal.

Saatja annab raha vahendaja A kätte. Vahendaja A võtab ühendust vahendajaga B ning nimetab summa, mis tuleb saajale anda. Samuti lepitakse kokku ülekandega seotud salasõna. Selle saab ka raha saatja, kes annab salasõna saajale. Raha saaja edastab salasõna vahendajale B, kes raha väljastab.

Just nii maksab üheksa kümnest Euroopasse tulijast oma reisi eest. Inimsmugeldajad teenivad hinnanguliselt aastas sellega 2,5 miljardit dollarit. Hawala't kasutavad Euroopasse jõudnud ka raha koju saatmiseks.

Zaman ütleb, et ta saab Euroopasse soovivatelt süürlastelt, iraaklastelt ja afgaanidelt 1500-1600 euro suurureid makseid, et inimsmugeldajaile reisi esimese otsa eest tasuda. Samuti saab ta iga päev raha inimsmugeldamisse mittepuutuvaiid asjades.

Kui migrandid on jõudnud Kreekasse, Saksamaale või mujale, teeb Zaman ülekande teisele hawala süsteemis olijale, kes selle siis inimsmugeldajatele teises otsas kätte annab.

Zaman jätab endale umbes viis protsenti saadud rahast. Tihti on see hawala kiirem seaduslikku teed pidi saadetud rahast ning raha jõuab kergesti ka eraldatud kohtadesse. Klientide hulgas on nii neid, kes ei oska lugeda või kellel pole pangakaarti või -kontot, vahel isegi mitte dokumente.

Traditsiooniline, ilma jälgedeta ülekandesüsteem on enamikes riikides illegaalne. Lähis-Idas ja Aafrikas on ka neid, kes tegutsevad seaduslikult – maksavad tehingute pealt maksu ja täidavad vorme, mis ei jää moodsate ülekandesüsteemide omadele alla.

Kriminaalidele selline anonüümne süsteem meeldib. «Raha jälgedes käimine siin ei aita. Tegu on tõsise probleemiga, kuna raha liikumine ütleb palju selle kohta, kuidas organisatsioon toimib,» sõnas Trento ülikooli kriminoloogiaprofessor Andrea Di Nicola.

Zaman tegutseb illegaalselt Istanbuli lähedal Aksaray piirkonnas. Artiklis kasutatud nimi on üks tema pseudonüümidest – erinevate klientide jaoks kasutab Zaman erinevat nime.

Kasumi kulutab ta ärivõrgustiku arendamiseks ning politsei ja kurikaelte äraostmiseks, et äri kaitsta.

Inimsmugeldamises ta probleemi ei näe, öeldes, et aitab sõja eest pagevatel inimestel jõuda turvalisemasse kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles