Ukraina valitsus kehtestab moratooriumi Moskvale võla tagasimaksmisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk.
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk. Foto: Riia konverents/Flickr

Ukraina valitsus otsustas kehtestada moratooriumi Venemaale eelmise, tagandatud presidendi Viktor Janukovõtši ajal võetud kolme miljardi dollari suuruse võla tagasimaksmisele, ütles Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk.

«Ukraina valitsus otsustas kehtestada moratooriumi kolme miljardi dollari suurusele võlale, mida me ei ole võtnud ja mis ei olnud midagi muud, kui Kremli pistis eelmisele Ukraina presidendile selle eest, et ta ei kirjutanud alla vabakaubanduslepingule Euroopa Liiduga,» ütles peaminister kolmapeäval valitsuse istungil.

«Ukraina valitsus kehtestas sellise moratooriumi kolme miljardi dollari suuruse võla väljamaksmisele eeskätt selletõttu, et Venemaa keeldus seda võlga restruktureerimast, nagu seda tegid kõik teised Ukraina võlausaldajad,» lausus Jatsenjuk.

Seejuures märkis ta, et Ukraina on antud võla küsimuses kohtuvaidlusteks valmis. «Muid tingimusi peale samade, mis ülejäänud Ukraina võlausaldajad vastu võtsid, Kreml ei saa. Just seepärast kehtestame moratooriumi hetkeni, mil Venemaa kas võtab Ukraina ettepaneku vastu või tuleb vastavasisuline kohtuotsus, ja me oleme täies relvastuses, täies valmiduses kohtulahinguks Venemaaga,» ütles peaminister.

Venemaa ostis Ukrainalt kolme miljardi euro väärtuses eurovõlakirju 2013. aasta detsembris, paar kuud enne Janukovõtši tagandamist.

Moskva näeb seda riikliku laenuna, millele ei laiene Lääne fondidega kokkulepitud tingimused. Venemaa on ähvardanud algatada Kiievi vastu Londoni kohtus hagi, mis võib tipneda Ukraina maksejõuetuks kuulutamisega. See raskendaks Rahvusvahelisel Valuutafondil (IMF) Kiievile uute abimaksete tegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles