Seakatku tõttu hukati tänavu Eestis 22 000 kodusiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubi OÜ peremees Rain Puhk pildistas oma 9000-pealise farmi põrsaid seakatku tõttu toimunud hukkamisele eelnenud õhtul veel viimast korda.
Kaubi OÜ peremees Rain Puhk pildistas oma 9000-pealise farmi põrsaid seakatku tõttu toimunud hukkamisele eelnenud õhtul veel viimast korda. Foto: Rain Puhk

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) andmetel leiti lõppeval aastal sigade Aafrika katku (SAK) 18 seafarmist ning taudi tõttu surmati umbes 22 000 kodusiga.

Viimati leiti SAK kodusigadel 22. septembril ühes Võrumaa farmis ja see jäi tänavu viimaseks leiuks, ütles kolmapäeval BNS-ile VTA loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian.

«Haigusel on kindlasti kliiniline pilt. Sead jäävad haigeks, hakkavad surema ja sellest on loomapidajal või vetarstil kohustus meid teavitada,» selgitas Kristian. «Samuti toimib seiresüsteem, uurime jätkuvalt enda skeemi ja süsteemi järgi kodusigu. Kui kuskil nende hulgas oleks SAK, siis me kindlasti teaksime sellest.»

Seafarmide pikalt SAK-ita olekut põhjendas Kristian sellega, et taudi ja küttimise tõttu on metssigade arv oluliselt vähenenud. «Teisalt metssead ei liigu enam viljas ja pole ka farmide nii vahetus läheduses, nagu nad on juulis, augustis ja septembris,» rääkis Kristian. «Rõhutan ka, et meie seakasvatajate teadlikkus on tõusnud, järgitakse bioohutusmeetmeid ja takistatakse igati SAK-i jõudmist farmi.»

Uue aasta võimalike arengtute kohta lausus Kristian, et katk pole kuskile kadunud ja metssigadel diagnoosib VTA SAK-i iga nädalal.

«See on metssigade populatsioonis täitsa olemas, levib ja ringleb. Nüüd on küsimus selles, kui hästi suudavad seakasvatajad hoida seda farmidest eemal. Ma ei julge küll öelda, et järgmisel aastal pääseme ilma positiivsete kodusea farmideta. On oht, et juunis, juulis, augustis ja septembris leiame taas positiivseid koduseafarme,» rääkis VTA spetsialist.

Kristiani sõnul on praegune metssigade arvu vähendamine vajalik meede ja ette antud ligi 30 000 messiga tuleb kindlasti ära küttida.

Jahimehed olid detsembri alguse seisuga küttinud 18 665 metssiga ehk 63 protsenti ettenähtud mahust. Kokku peavad nad küttima 29 608 metssiga ja selleks on aega järgmise aasta 31. märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles