KIKilt 1,7 miljonit taotlenud firma ootab pettusesüüdistusega kohut

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: Lauri Kulpsoo

Riigiprokuratuur esitas osaühingule Oil Tech ja neljale ettevõttega seotud inimesele süüdistuse soodustuskelmuse katses, millega üritati riigilt pettuse teel saada 1,7 miljonit eurot toetusraha.

OÜ Oil Tech taotles 2014. aastal Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) kahel korral toetust, et soetada seadmed naftasaaduste jääkide ümbertöötlemiseks. Taotluste järgi olid seadmed väärt kokku ligi 3,6 miljonit eurot. Ettevõte küsis riigilt 1,7 miljonit eurot toetust ja lubas ülejäänud summa katta omafinantseeringuga.

Kuna KIK taotlusi ei rahuldanud, jäi toetus välja maksmata ja kuritegu katsestaadiumisse, teatas riigiprokuratuur. Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo alustas eelmise aasta aprillis juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust ja uurimist juhtinud riigiprokuratuur saatis nüüd kriminaalasja kohtusse.

Süüdistuse kohaselt esitasid OÜ Oil Tech osanik Yuriy (45) ja juhatuse liige Lembit (60) ning ettevõtte huvides tegutsenud Kristina (41) ja Vambola (64) toetuse saamiseks KIKile korduvalt valeandmeid, teatas riigiprokuratuur.

Riigiprokurör Piret Paukštyse sõnul oli riigi toetus mõeldud selleks, et ettevõttel oleks võimalik oma tootmises tekkinud jäätmed uuesti kasutusele võtta. «Kriminaalasja eeluurimisel kogutud andmeil osaühingus Oil Tech selliseid jäätmeid üldse ei tekkinud, kuigi ettevõtte esindajad seda KIKile saadetud taotlustes ja vastustes korduvalt väitsid. Lisaks esitasid nad toetuse saamiseks muid dokumente, mis on süüdistuse kohaselt võltsitud või fiktiivsed,» ütles Paukštys.

Oil Tech lükkab  väited ümber

«Keskkonnainvesteeringute Keskusel ja OÜ l Oil Tech olid seoses taotlusega eriarvamused kuidas tõlgendada konkreetse meetme tähenduses «ettevõtte» ja «oma tootmise» mõistete määratlemist, selgitas ettevõte pressiteates.

Keskkonnainvesteeringute Keskus on oil Techi sõnul üheselt olnud seisukohal, et nende arvates ei saa lugeda OÜ Oil Tech poolt taotluses kirjeldatud tegevust «oma tootmises» tekkinud jäätmete ümber töötlemisena. Õigusvaidlus antud asjaolu osas on lõppenud.

«Kohtueelse menetluse käigus on riigiprokuratuurile esitatud kõik vajalikud põhjendused, kuid kahetsusväärselt on need ilma sisulise analüüsita kõrvale heidetud. Pressiteadete esitamine aasta viimastel päevadel viitab plaanilisele raporteerimisele, mitte kaalutletud ja õiglasele menetlemisele,» seisab ettevõtte teates.

Äriregistri andmeil on Oil Techi juhatuse liige Lembit Eespäev ning osanikud Oleksandr Voitovych, Yuriy Golubyev ja aktsiaselts JetCapital. JetCapital on kütuse hulgi- ja jaemüüja JetOil enamusaktsionär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles