Netineutraalsust hindav India vihastas Facebooki juhi välja

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India naine Bangalores nutitelefoniga internetti kasutamas.
India naine Bangalores nutitelefoniga internetti kasutamas. Foto: SCANPIX

Sotsiaalvõrgustiku Facebook kaasasutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg ei suuda uskuda, et India ei ole kahel käel vastu võtnud tehnoloogiaettevõtte pakutavat tasuta, kuid piiratud võimalustega interneti projekti, kirjutab Quartz.

Nimelt lõi Facebook mõned aastad tagasi Internet.org nimelise initsiatiivi, millega soovitakse arenguriikides pakkuda tasuta, kuid piiratud kasutusvõimalustega internetti, kus esikohal on muidugi maailma populaarseima sotsiaalvõrgustiku teenused.

Eelmisel nädalal käskis India riiklik telekomiregulaator Facebooki kohalikul partneril Reliance´il peatada vastava teenuse pakkumine, viidates internetineutraalsusega seotud probleemidele.

Sellest piisas, et viia ametlikult vanemapuhkusel olev Zuckerberg endast välja ning mõjutada teda kirjutama kohalikule ingliskeelsele ajalehele Times of India kriitilist arvamuslugu. Tehnoloogiamiljardär väljendas pahameelt, et Indias toimub diskussioon netineutraalsuse (see on põhimõte, mille järgi peavad telekomioperaatorid tagama kõigile kasutajatele internetile võrdse ligipääsu, toim) teemal, samal ajal kui riik ei suuda suurele osale elanikkonnast üldse mitte mingit ligipääsu internetile pakkuda.

Zuckerbergi sõnul on India, kus pea miljard inimest ei oma internetikasutamise võimalust, tagurlik juba seetõttu, et julgeb üldse kahelda Facebooki «heategevusele sarnanevas ettevõtmises».

«Kes võiks üldse selle vastu olla?,» küsis ta arvamusloos passiiv-agressiivsel toonil. «Üllataval kombel on see teema Indias viimasel aastal tekitanud suure diskussiooni.»

Zuckerbergi sõnul on netineutraalsus ainult arenenud riikide probleem ning see ei laiene Indiale, kuna «isegi piirangutega interneti olemasolu on parem kui internetiteenuse täielik puudumine.»

Facebooki juhi sõnul on juba rohkem kui 30 riigis tegutsev Internet.org initsiatiiv esimene samm õiges suunas, kuna esmase internetikogemuse saanud inimestest pooled otsustavad järgmise kuu jooksul üle minna piiranguteta tasulisele versioonile. Samas on aga miljoneid inimesi, kes ei saa endale tasulisele teenusele üleminekut lubada ning nende arusaam internetist võib jäädagi väga moonutatuks – nagu Quartzi hiljutine analüüs näitab, võivad nad uskuda, et Facebook ongi internet.

Zuckerberg ei suutnud oma arvamusloos kummutada netineutraalsuse toetajate väiteid, et piiratud tasuta teenused nagu Internet.org aitavad tegelikult kaasa majanduslikule diskrimineerimisele – tegu on vaestele mõeldud kehva teenusega. Hiljuti kohalikus ajakirjanduses ilmunud Facebooki initsiatiivi kritiseerivas arvamusloos tsiteeriti ka interneti isana tuntud Tim Berners-Lee´d, kes ütles: «Majanduslik diskrimineerimine on sama kahjulik kui tehniline diskrimineerimine, internetioperaatorid saavad välja valida neid, keda saadab edu ning neid, kes jäävad maha.»

Facebooki Internet.org piiratud internetiteenuse levimine võib tekitada ebaausat konkurentsi ning paika panna need veebileheküljed ja teenused, mis suudavad Indias läbi lüüa, kuna selle kasutajatel puudub ligipääs rivaalide teenustele. Kuigi Zuckerberg on Internet.org initsiatiivi kaitstes pidevalt viitanud uuringutele, mis väidavad, et internetile ligipääs aitab inimesi vaesusest välja, pakub Facebook vaestele aeglast ning piiratud veebikasutuse võimalust ning need piirangud ei aita Quartzi hinnangul nende majandusliku heaolu suurenemisele kaasa.

«Kui sa dikteerid ette seda, mida vaestele tuleks pakkuda, võtad sa neilt õiguse valida seda, mis on nende enda hinnangul neile kõige parem,» kommenteeris olukorda India Odisha osariigi peaminister Naveen Patnaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles