Milliste OECD riikide elanikud usaldavad panku kõige rohkem?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada riigilipp.
Kanada riigilipp. Foto: SCANPIX

Maailma majandusfoorumi (WEF) hiljuti avalikustatud raporti järgi usaldavad nende 10 OECD riigi elanikud oma panku kõige rohkem, kirjutab Business Insider.

1. Kanada

Kanadas tegutsevad pangad hiilgavad stabiilsusega -  viimase saja aasta jooksul on pankrotti läinud vaid kaks regionaalset panka. Isegi 1930ndate aastate Suure depressiooni ajal suutsid kõik finantsasutused oma kohustusi klientide ees täita.

2. Uus-Meremaa

Uus-Meremaa finantssektorit valitsevad viis suuremat panka, mis on pikalt nautinud vähest konkurentsi ja suuri kasumeid.

3. Austraalia

Austraalia turgu domineerivad neli suurpanka ning välismaist päritolu finantsasutustele on seatud üsna ranged tegutsemisreeglid.

4. Soome

Soome pangandussektoris annavad tooni liigsest riskidest hoiduvad laenuühistud ning hoiusepangad, mis on stabiilse strateegiaga ära teeninud oma klientide usalduse.

5. Norra

Norrakate usalduse taga on 1991. aasta panganduskriis, mille käigus pankrotistusid kaks neljast suuremast laenuandjast. Peale seda asus riik kogu sektorit uute seaduste abil karmikäeliselt reguleerima.

6. Tšiili

Tšiilit tabas ränk panganduskriis 1982. aastal, mil majandus kahanes lausa 13 protsenti. Järgnenud kümnenditel on pangandussektor aga uuesti üles ehitatud ning tänaseks on see juba kogu regiooni üks stabiilsemaid.

7. Luksemburg

Pisiriik Luksemburg on finantsmaailmas hiiglane ning selle Banque et Caisse d’Épargne de l’État on maailmas turvalisuselt üheksas pank.

8. Iisrael

Viimased 22 aastat pole Iisrael pidanud ühtegi panganduskriisi üle elama. Lisaks tugevatele regulatsioonidele ja seadustele omab riik mitmetes suuremates pankates ka osalust.

9. Slovakkia

90 protsenti Slovakkia pangandussektorist on suurte välismaiste (peamiselt Itaalia ja Austria päritolu) finantsettevõtete käes, mis on aja jooksul välja teeninud tarbijate usalduse.

10. Šveits

Kuigi Šveitsi pangandussektor asub ikka veel klientide usalduse poolest OECD riikide esikümnes, on see pidanud pangasaladuse poliitikast loobumise tõttu selgelt positsioone loovutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles