USA laiendas Timtšenko ja Rotenbergide vastaseid sanktsioone

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrad: Hokiklubi SKA Saint Petersburg viitsepresident Roman Rotenberg (vasakul) teeb endli Vene presidendi Vladimir Putiniga, taamal oligarh ja hokiklubi president Gennadi Timtšenko.
Sõbrad: Hokiklubi SKA Saint Petersburg viitsepresident Roman Rotenberg (vasakul) teeb endli Vene presidendi Vladimir Putiniga, taamal oligarh ja hokiklubi president Gennadi Timtšenko. Foto: Aleksei Nikolski / AFP

USA rahandusministeerium täiendas sel nädalal Gennadi Timtšenko ning Arkadi ja Boriss Rotenbergiga seotud isikute ja ettevõtete sanktsiooninimekirja kümne ettevõtte ja ühe isiku nimega.

Oligarhid Timtšenko ja Rotenbergid kuuluvad Venemaa presidendi Vladimir Putin lähiringi; nende kaudu on liikunud ka Putini enda vara.

Täiendatud sanktsioonide nimekirjas on Briti Neitsisaartel, Panamas, Küprosel ja Luksemburgis registreeritud haldusettevõtted ning Venemaal registreeritud Avia Grupp Terminal.

Eraisikutest lisas USA rahandusministeerium nimekirja 72aastase rootslase Sven Olssoni, kes on olnud osaline Timtšenkoga seotud ärides. Olsson oli viis aastat Timtšenkole varem kuulunud naftakauplemisfirma Gunvor Eesti tütarettevõtte AS Tarcona nõukogu esimees.

Soomes kuulub Timtšenkole muu hulgas pea pool jäähokihallist Hartwall Arena ning ligi veerand jäähokimeeskonnas HK Jokerit, mida hallatakse Küprosel asuva haldusettevõtte kaudu. Samuti on Soome rahvusringhäälingu YLE andmeil Jokerite omanike seas kolmas Rotenberg, Roman, kes on samuti USA sanktsioonide nimekirjas.

Teisipäeval avaldatud otsusega lisas USA rahandusministeerium sanktsioonidega karistatud ettevõtete nimekirja ka mitmed Venemaa okupeeritud Krimmi ettevõtted, sh Massandra veinitehase, vahuveinitehase Novõi Svet ja Azovi alkoholivabriku ning Jalta kinostuudio. Veel lisati nimekirja juba Euroopa Liidu sanktsiooninimekirjas olevad kuus separatistidega seotud isikut ja kaks endise Ukraina presidendi Janukovitši lähikondlast.

Lisaks laiendas USA nimekirja mitme juba sanktsioonidega karistatud Kalašnikovi kontserni, Iževski mehhaanikatehase Baikal, Sberbanki, VTB panga ning Rosteciga seotud ettevõttega. Kokku lisandus teisipäevase otsusega nimekirja 34 isikut ja ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles