Raskustes Iirimaa madalast tulumaksust ei loobu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri lipp.
Iiri lipp. Foto: SCANPIX

Võlgades Iirimaa valitsus ütles, et ei tõsta riigi madalat ettevõtte tulumaksu määra vastutasuks rahvusvahelise abilaenu eest.


Asepeaminister Mary Coughlan ütles, et ettevõtte tulumaksu määr 12,5 protsenti, mis on palju madalam kui Euroopa Liidus keskmiselt, ei kuulu läbirääkimisele, vahendas BBC.

Sama kinnitas riigi Euroopa asjade minister Dick Roche. «Mis mõte oleks ühe meie suure [majandus]kasvu mootori hävitamisel?» küsis ta retooriliselt.

ELi riigid on Iirimaa madalat ettevõtte tulumaksu määra aga arvustanud, väites et see annab riigile liiga suure eelise välisinvesteeringute ligimeelitamisel. Üha enam spekuleeritakse, et Prantsusmaa ja Saksamaa tahavad Iirimaalt abilaenu vastu maksutõusu.

Iirimaa valitsus peab alates neljapäevast abi saamiseks kõnelusi ametnikega EList, Euroopa Keskpangast ja IMFist. Riigi keskpanga juhi sõnul on oodata, et abilaen ulatub kümnetesse miljarditesse eurodesse.

Iirimaa riigivõlg ulatus mullu 65,5 protsendini SKTst. Iiri rahandusministri sõnul on riigi probleemid tingitud selle suurtes võlgades pankadest, mida valitsus on pidanud 45 miljardi euroga aitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles