Ossinovski: reforme tehes tuleb kõrvad halale ja karjumisele sulgeda

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transiidiettevõtja Oleg Ossinovski.
Transiidiettevõtja Oleg Ossinovski. Foto: Eero Vabamägi

Sisukaid majanduspoliitilisi otsuseid langetati Eestis kümmekond aastat tagasi ja viimased valitsused, ka praegune, kus ministriportfelli hoiab sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski, tegeleb pisiasjadega, räägib ettevõtja Oleg Ossinovski.

-Kas ma saan õigesti aru, et te eelistaksite otsida poliitikuid Taavi Rõivase ja Jevgeni Ossinovski eakaaslaste seast, mitte vaadata vana kaardiväe, nagu näiteks Edgar Savisaare poole?

Siin ei saa olla kahtepidi mõtlemist. Ma ei suuda tõsiselt suhtuda inimesesse, kes väidab, et me vajame liidrit, kellel on vanust üle 60. Selles vanuses võib inimene toetada juba olemasolevat süsteemi, kuid muudatusi pole põhjust temalt oodata.

Kui meid rahuldab praegune väikese majanduskasvuga olukord, aeglane areng, siis nii võib ka edasi elada. Kuid mind see olukord ei rahulda.

Juttu haldusreformist on minul isiklikult juba häbi kuulata. Ei tohi 15–20 aastat järjest ainult rääkida ja rääkida. Kui peetakse õigeks, et meil jätkub raha ametnikearmee hoidmiseks väikestes külades ja kasvõi Tallinna linnaosades, kui ühiskond tõesti just seda soovib, siis lõpetame selle jutu. Aga ma ei usu, et see olukord tegelikult kellelegi meeldiks.

Selle süsteemiga kaasneb hiigelsummade kulutamine, mis on vaid pool patust. Iga ametnik, kes palgatakse, hakkab ju tarbima teiste inimeste aega. Iga bürokraat hakkab enda olemasolu õigustamiseks tootma mingisuguseid pabereid, tema juures peab hakkama käima. Seetõttu tekib veel üks ring inimesi, kes kaotavad oma aega, et suhelda nende mõttetute ametnikega. Nii me põletame rahva raha ilma midagi loomata. Tuleb teha viis linna ja kakskümmend kohalikku omavalitsust – karjuge ja halage siis nii palju kui jaksate.

Iga bürokraadi kaotamisest hakkab riik kiiremini arenema ja kasu on rahas mõõdetav. Kusjuures lahti lastud ametnikud täidavad tööturu normaalsete, haritud ja kultuursete inimestega, kes seni tegid mõttetut tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles