Euroliit andis Balticconnectori uuringuteks 5,4 miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud.
Gaasitorud. Foto: NurPhoto / Impact Press Group / Sipa USA

Täna kirjutasid Elering Gaasi, Baltic Connector OY ja Euroopa Komisjoni esindajad Brüsselis alla lepingu, millega eraldas Euroopa Liit Eesti-Soome gaasitrassi Balticconnector uuringuteks 5,4 miljonit eurot.

Soome majandusministri Olli Rehni ja ELi kliima- ja energiavoliniku Miguel Arias Cañete juuresolekul alla kirjutatud lepinguga eraldab EL 5,4 miljonit eurot uuringuteks, mis on vajalikud Balticconnectori gaasitrassi ehituse alustamiseks, teatas ELi pressiteenistus.

Rehni sõnul tähendab leping seni vastutuules olnud hanke edenemist, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.

Cañete sõnul on see esimene tähtis samm isoleeritud Läänemere regiooni gaasituru ühendamisel muu Euroopa turuga. Soome on siiani sõltuv vaid ühest allikast tulevast gaasist ning ka kolm Balti riiki peavad lootma gaasi importides vaid ühele varustajale, teatas EL. Valminud Balticconnector aga koos Leedu-Poola gaasijuhtmega GIPL võimaldab Soomel ja Balti riikidel erinevaid gaasiallikaid kasutada ning seeläbi tulevikus võimalikku gaasidefitsiiti vältida.

Soome ja Eesti on küsinud euroliidult Balticconnectorile ka investeerimistoetust. Kui toetus eraldatakse, peaks ligikaudu 250 miljonit eurot maksev ühendus plaanide kohaselt valmima 2019.-2020. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles