Sihtrühma portree: britid, kelle ostuotsuseid mõjutavad kuulsused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Beckham omanimelise jalgpallikooli avamisel Trinidad ja Tobagos, mis on saareriik Kariibi meres Lõuna-Ameerikast põhjas
David Beckham omanimelise jalgpallikooli avamisel Trinidad ja Tobagos, mis on saareriik Kariibi meres Lõuna-Ameerikast põhjas Foto: Scanpi

Uuringufirma Kantar Media kirjeldab turundajate jaoks vaata et unelmate sihtgruppi, kes juhinduvad tarbimisel meelsasti kuulsuste esitatavast reklaamist.

Jutt käib 5 protsendist Suurbritannia elanikest, kes, olles vanemad kui 15 aastat, ütlevad, et kuulsused ja nendega seotud turundussõnumid mõjutavad nende ostuotsuseid, kirjutab brandrepublic.com

Kuulsustega seotud kõneainet ja elevust tekitavad ühiskonnas suure eduga kõikvõimalikud telesaated, alates saatest «Tantsud tähtedega» ja «X-Factor» (eesti keeles «Eesti talent») kuni tõsieluseriaalideni välja. Samuti muud meelelahutustööstuse harud, nagu filmindus ja sport.

Protsess on kahepidine – ühelt poolt kuulsustele kaasaelamine ja teiselt poolt soov ise kuulsaks saada.

Sihtgruppi, mida võib siis kokkuvõtlikult nimetada «kuulsus on lahe, tahan ka», kuulub 2,5 miljonit britti. Kolm aastat tagasi oli selliseid inimesi Suurbritannias 2 miljonit.

60 protsenti nendest on nooremad kui 30 eluaastat ja ligi 50 protsenti nooremad kui 25 eluaastat. Naisi ja mehi on sihtgrupis praktiliselt võrdselt.

Elukoha järgi on kuulsuste mõjule altimad londonlased, samuti Loode-Inglismaa elanikud (kus asuvad suurlinnad Liverpool ja Manchester). Samas kui Edela-Inglismaa elanikud tajuvad kuulsusi ja kuulsust leigemalt.

Kuidas silma paista?

Võtmekriteeriumiteks sihtgrupi iseloomustamisel on nende arusaamine heast väljanägemisest ja täpsemalt: kuidas silma paista ja hästi lõbutseda.

Sihtgrupi liikmed leiavad tavalisest täiskasvanust neli korda tõenäolisemalt, et firmamärk riietel tõstab kandja imagot.

3,5 korda tõenäolisemalt kui tavalised täiskasvanud leiavad sihtgrupi liikmed, et nende auto peab püüdma pilke. Samuti usuvad nad ligi neli korda tõenäolisemalt sellesse, et alkoholi tarbimise mõte on end purju juua.

Uuring sedastab, et kui n-ö vajutada sellele sihtgrupile turundades mainitud «nuppudele», on turundustöö efektiivne.

Pöörased filmide järele

Samuti reageerib sihtgrupp kõigele, mis on seotud kino ja filmitööstusega. Kinofilmidest lähevad sihtgrupile peale eriti (romantilised) komöödiad.

Sihtgrupist neljandik kuulub nende 20 protsendi inimeste hulka ühiskonnast, kes käib kõige rohkem kinos.

Sihtgrupp on vastuvõtlik ka ajakirja- ning välireklaamile.

Samuti panevad sihtgrupi liikmed tähele sponsorlust, olles viis korda tõenäolisemalt kui keskmine täiskasvanu valmis ostma tooteid neilt kaubamärkidelt, mis on teleprogrammide sponsorid.

Spordiüritusi toetavate kaubamärkide tooteid on sihtgrupp valmis ostma 3,5 korda tõenäolisemalt kui keskmine täiskasvanu.

Seega võib öelda, et sihtgrupp on üldiselt turundussõnumitele vägagi vastuvõtlik. Kõnealuse uuringu järgi on nad keskmisest täiskasvanust ka viis korda vähem nõus, et reklaam raiskab nende aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles