Hispaania valimiste tulemus ohustab eelarvekärpeid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania poliitiline tulevik võib pärast pühapäevaseid valimisi küll olla segane, kuid üks on kindel: riigi eelarvepuudujäägi kärpimise eesmärgid on ohus.

Neljast suurimast erakonnast uues parlamendis on kolm lubanud valijatele, et kauplevad Euroopa Komisjonilt välja eelarvetingimuste leevendamise. Neljas – peaministri Mariano Rajoy Rahvapartei – on rõhutanud tahet eesmärgid täita, kuid pole seda alates võimuletulekust aastal 2011 kordagi suutnud.

Komisjoni sõnutsi läheb Hispaania riigieelarve 2016. aastal taas üle kaheksa miljardi euro võrra üle piiri, vahendab Bloomberg Business.

Rajoy raskustele vaatamata on Euroopa liidrid, Saksa kantsler Angela Merkel nende hulgas, kiitnud Hispaaniat Brüsseli välja kirjutatud rohu usina manustamise eest.

Nüüd valitseb risk, et Hispaania kui euroala suuruselt neljas majandus liitub komisjoni piirangute peale pahaste Prantsusmaa ja Itaaliaga ning viib fookuse eelarvedistsipliinilt mujale.

«Valitseb kokkulepe – kas ametlik või vaikiv – aeglasema eelarveremondi tempo osas,» ütles Bank of America Merrill Lynchi analüütik Londonis Ruben Seguera-Cayuela. «See pole enam 2012 ja EL on paindlikum nii pea kui sa vähemalt mingil määral viitad reformidele nagu Itaalia ja Prantsusmaa.»

Novembris ütles Euroopa Komisjon, et Rajoy poolt plaanitud kulutused tähendavad tulevaks aastaks 3,6 protsendi suurust puudujääki SKTst kokkulepitud 2,8 protsendi asemel. Ka tänavusest eesmärgist – 4,2 protsenti – põrutab Hispaania üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles