Päevakommentaar: salapärased tehingud Tallinki aktsiatega

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Reedel toimusid suurtehingud Tallinki aktsiatega, mille tagamaade kohta on keeruline midagi öelda, sest informatsiooni selle kohta praktiliselt ei ole.

Eesti Väärtpaberikeskuse andmetel tehti Tallinki aktsiatega viis börsivälist tehingut, mille käigus vahetas omanikku veidi üle 50 miljoni laevafirma aktsia, mis moodustab 7,4 protsenti aktsiate arvust. Tallinki saadetud päringule, kes on tehingu osalised, Postimees päeva jooksul vastust ei saanud.

Õnneks avaldab finantsinspektsioon börsiemitentidega seotud isikute aktsiatehinguid, tänu millele, on vähemalt ühe tehingu üks osapool teada – selleks on Tallinki suuraktsionär Infortar, mille võtmeisikuteks on Enn Pant, Kalev Järvelill ning Ain Hanschmidt. Nimelt ostis Infortar 13,5 miljonit Tallinki aktsiat hinnaga 0,74 eurot aktsia, mis oli 14 protsenti börsihinnast madalam.

Infortari juhatuse liige Ain Hanschmidt põhjendas ostu sellega, et tekkis võimalus osta ning, et nad usuvad laevanduskontserni.

«Tulevikku ette ennustada ei saa, aga Tallinkisse me suurima aktsionärina kindlasti usume,» ütles Hanschmidt BNS-le, keeldudes aga tehingu teist poolt ehk müüjat nimetama.

Samasugused üsna mõistetamatud tehingud toimusid Tallinki aktsiatega ka kolm aastat tagasi, 2012. aasta detsembri alguses.

Nimelt müüs Infortar toona 28,3 miljonit Tallinki aktsiat Baltic Cruises Holding nimelisele firmale hinnaga 1,1 eurot aktsia, mis oli 42 protsenti turuhinnast kõrgem. Lisaks Infortarile müüs samale firmale 23,15 miljonit aktsiat investeerimisfond Amber Trust ning üks miljon aktsiat investeerimisfond Firebird. Kolm investorit kokku müüsid 52,45 miljonit Tallinki aktsiat.

Ka toonase tehingul mingit loogilist ei suudetud leida. Igal juhul järgnevad kolmel kuul spekuleeriti, et Tallink võib börsilt minema minna. Seepeale spekulatsioonid vaibusid, ning järgnevad aasta ja kolmveerand väärtpaberi hind tasapisi langes hakates aasta tagasi taas tasapisi tõusma.

Baltic Cruises on maailma ühe suurema pangandusgrupi, Citigroup, süsteemi kuuluva erakapitalifirma ühe fondi tütarettevõte. Aga see on ka kõik, mida sellest ettevõttest teada on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles