Nafta hind langes 11 aasta madalaimale tasemele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakhiri naftaväli Bahreinis.
Sakhiri naftaväli Bahreinis. Foto: Hasan Jamali / AP

Täna langes toornafta hind maailmaturul 11 aasta madalaimale tasemele, kui jaanuaris tarnitava Põhjamere Brenti barreli eest pakuti hommikul Londoni börsil 36,06 USA dollarit.

Lõunaks stabiliseerus Brenti jaanuari barreli hind 36,5 dollari juures. Brenti barreli hind on kukkunud Reutersi arvutuste kohaselt viiendiku võrreldes detsembri alguse ja kolmandiku võrreldes oktoobri algusega.

«Midagi uut pole, mis hinda allapoole pressib, ikka samad komponendid: ületootmine ja nõrk nõudlus,» ütles agentuurile AvaTrade'i analüütik Naeem Islam.

Maailm toodab praegu rekordkogustes naftat ning turule on lisandumas aina uusi tootmismahte USAst, Liibüast ja Iraanist. USA naaseb järgmisel aastal toornafta eksportijate sekka, sest 40 aastat kestnud ekspordikeeld on viimaks tühistamisel.

Ka USA West Texas Intermediate (WTI) barreli hind kukkus täna hommikul ligi protsendi jagu 34,4 dollarini.

«Ma ei tahaks olla toornafta eksportija nahas aasta 2016 saabudes,» ütles Reutersile Ole Hansen Saxo Bankist. «Ei tundu küll sedamoodi, et tunneli lõpus hakkaks nii pea valgust paistma.»

«Iga dollariga allapoole lisandub süsteemi rohkem pingeid,» märkis Hansen.

Naftatootjariikidest elavad praegu lähiaastate kõige raskemas majanduskriisis Nigeeria ja Venezuela. Iraak oli täna sunnitud oma valuutat dinaari devalveerima; reservidest tänavu viiendiku kulutanud Aserbaidžaan on samuti valuutakorvi revideerinud.

Isegi rikkad Lähis-Ida naftariigid tunnevad surutist: Saudi Araabia, Kuveit ja Bahrein pidid eelmisel nädalal oma valuuta kaitseks intressimäärasid tõstma.

«Lootus, et 2016. aastal saabub tasakaal, on viimasel ajal kõvasti kannatada saanud,» teatas pank Morgan Stanley oma raportis, lisades, et USA tootmine on osutunud palju vastupidavamaks kui ükski mudel on ennustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles