Tsipras tahab IMFi abist priiks (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras Foto: SCANPIX

Peaminister Alexis Tsipras soovib suruda Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) välja Kreeka kolmandast 86 miljardi eurosest päästepaketist, jättes majandusreformide järelevalvajaks vaid euroala.

Tsipras ütles Financial Timesile antud intervjuus, et ta on «hämmelduses fondi ebakonstruktiivsest suhtumisest eelarve- ja finantsküsimustes.» Ta andis mõista, et IMF peaks kolmanda päästepaketi täielikult eurotsooni hoolde usaldama.

IMFi otsust osalemise asjus oodatakse tuleva aasta alguses.

«Leiame, et pärast kuut aastat erakorralise kriisi ohjamist on Euroopal nüüd institutsiooniline võimekus Euroopa-siseste küsimustega edukalt tegeleda,» ütles Tsipras.

Ilmselt ärritab Tsiprase seisukoht Saksa valitsust, kes on nõudnud IMFi jätkuvat kaasalöömist, väärtustades fondi tehnilist teravust ja kaheldes Euroopa Komisjoni otsustusvõimes.

Ühtlasi võib Tsipras aga ärritada ka IMFi, mis on nõutanud Ateenale laenuleevendust – millest Saksamaa ja teised eurotsooni liikmed kuuldagi ei taha.

Tsiprase sõnutsi soovib Kreeka abipaketi tingimused võimalikult kiiresti ellu viia ning vabaneda troika ehk Euroopa Komisjoni, IMFi ja Euroopa Keskpanga vaatlejatest.

«Me oleme juba viis aastat programmis olnud. Ühe Euroopa Liidu liikme jaoks on raske kaotada suveräänsus niivõrd pikaks ajaks. Et see tagasi saada ja troika kontrolli alt vabaneda, tuleb meil rakendada [abipaketi] kokkulepped,» ütles Tsipras. «See on raske, aga parem kui mistahes muu valik.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles