Merkel: laenuandjad peavad abipakettide kulusid jagama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel nõudis täna, et eurotsooni edasiste päästeprogrammide kulude kandmises peavad osalema ka laenuandjad.

Merkeli sõnutsi on see põhimõtteline küsimus, vahendab AP.

«Turgude ebakindluse vältimiseks peame me tulevikuks kindlad mängureeglid paika panema,» lausus Merkel.

Euroopa Liidu valitsused leppisid eelmisel kuul kokku nn kriisireguleerimise mehhanismis, mis sätestab, et juhul kui mõni Euroopa ühisraha kasutav riik peaks pärast 2013. aastat raskustesse sattuma, tuleb ka erainvestoritel löögist osa enda kanda võtta.

Vaatamata sellele, et süsteem laieneb ainult pärast 2013. aastat välja antud laenudele ehk siis pärast seda, kui praegune päästefond kehtivuse kaotab, on see kaasa toonud Iiri ja teiste haavatavate valitsusvõlakirjade müügilaine.

«Me oleme Saksa valitsuses täiesti veendunud,et tulevikus peavad kreeditorid kriisimehhanismi kulusid jagama,» lausus Merkel täna kindlustusfirmade konverentsil. Merkeli sõnutsi ootavad poliitikud, et turuosalised oleksid enda võetud riskide eest ka mõnevõrra vastutavad. «See toimib kõikide ärimeeste puhul, miks ei peaks see niimoodi olema ka riikide puhul,» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles