Madise: ka firmajuhil peab olema õigus töötuskindlustushüvitisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler tegi Riigikogule ettepanek muuta seadusi selliselt, et ka äriühingu juhatuse liikmetel oleks õigus saada töö ja sissetuleku kaotuse korral töötuskindlustushüvitist.

«Pärast põhjalikku analüüsi leian, et kehtiv regulatsioon ei ole kooskõlas Eesti Vabariigi põhiseaduses sätestatud võrdse kohtlemise põhimõtte, ettevõtlusvabaduse ja omandipõhiõigusega,» märkis õiguskantsler Ülle Madise pressiesindaja vahendusel.

Olukorra muutmiseks teeb Madise Riigikogu esimehele adresseeritud kirjas ettepaneku tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ning töötuskindlustuse seaduse põhiseadusega kooskõlla viimiseks.

Justiitsministeerium juba analüüsib äriühingu juhatuse liikme õigust töötuskindlustushüvitisele valitsuse tegevusprogrammist 2015–2019 tuleneva ülesandena. Seetõttu loodan, et lahendus, mis aitab kaasa käesoleva ettepaneku täitmisele, töötatakse välja võimalikult kiiresti, lisas õiguskantsler.

Töötuskindlustusmakseid tasunud isikul on üldjuhul õigus saada sissetuleku kaotamise korral töötuskindlustushüvist. Praegu ei laiene see õigus aga isikule, kes on põhitöö kõrval äriühingu juhatuse liige. Kuigi ta on end kindlustanud sissetuleku kaotuse vastu, see tähendab maksnud töötuskindlustusmakseid, ei saa ta end töötuna arvele võtta ja saada töötuskindlustushüvist vaatamata sellele, et tal sissetulekut ei ole.

Töötuskindlustushüvitise saamiseks peaks ta oma ettevõtte likvideerima või selle juhatusest tagasi astuma. Selline ebavõrdne kohtlemine pelgalt äriühingu juhatusse kuulumise fakti tõttu on lisaks põhiseadusele vastuolus ka riigi eesmärgiga arendada väikeettevõtlust. Töötuskindlustuse süsteemi kuritarvitamist on võimalik vältida, mistõttu ei õigusta ka kuritarvituste risk taolist ebavõrdset kohtlemist, lisas Madise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles