Hiina tunnistas majandusandmete võltsimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina jüaan
Hiina jüaan Foto: SCANPIX

Paljud nõustuvad ühes asjas – Hiina majandusandmed on ebastabiilsed. Eriti need, mis on antud kohalike omavalitsuste poolt.

Hiina rahvuslik uudistekanal Xinhua edastas nädalavahetusel, et mitmed Hiina kohalikud omavalitsused näitasid majanduskasvu tegelikkusest suuremana. Mitmed ametnikud tunnistasid, et nad on suuresti ülehinnanud nii maksulaekumist kui SKPd, vahendab Business Insider.

«Kui minevikus poleks numbreid suurendatud, poleks praegu sellist langust,» ütles üks nimetuks jääda soovinud ametnik Xinhuale.

Näiteks Lianing'i provints teatas kolm aastat tagasi 9,5 protsendisest majanduskasvust. Seda on kolm korda enam kui nüüdne 2,7 protsenti.

Julini provits teatas kolm aastat tagasi 12-protsendisest majanduskasvust. Selle aasta oma siiani on olnud 6,3 protsenti.

Kuigi üldiselt arvatakse, et riigi tasandil edastatavad andmed on täpsemad, usuvad mõned, et ka need andmed pole laitmatud.

Goldman Sachs'i Aasia ja Vaikse ookeani juhtivökonomist Andrew Tilton hindas, et Hiina majanduskasv on pisut alla kuue protsendi. Valitsus teatas septembris, et selle aasta jooksul on majandus kasvanud 6,9 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles