Soome termopuit murrab läbi Iraani sanktsioonide

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome termopuiduga viimistletud kortermaja Teheranis.
Soome termopuiduga viimistletud kortermaja Teheranis. Foto: suomenlampopuu.com

Hoolimata majandussanktsioonidest teevad Soome termopuidu tootjad Iraaniga juba aastaid head äri; sanktsioonide peatse lõppemise järel oodatakse müügimahu suurt kasvu, vahendab Soome rahvusringhääling YLE.

Soome termopuidu tootjad Suomen Lämpöpuu ja Lunawood ekspordivad Iraani turule juba aastaid. Kuumtöödeldud puit, mida kodumaal kasutatakse eelkõige saunade ja välisterrasside rajamisel ning kümblustünnide valmistamisel, on Iraanis hinnatud ja eksklusiivne välisviimistlusmaterjal betoonmajadele.

Suomen Lämpöpuu tegevjuht Juha Palonen ütles YLEle, et eksport Iraani moodustab ettevõtte kuue miljoni euro suurusest käibest viiendiku. «See on meile väga tähtis turg. Iraani kaudu läheb meie kaup ka mujale Lähis-Itta,» ütles ta.

Lunawoodi tegevjuht Arto Halonen ütles Soome rahvusringhäälingule, et peatse sanktsioonide lõppemise tulemusena ootab ettevõte vähemalt kümne protsendi suurust müügikasvu.

Tootjate hinnangutel on kuni 80 protsenti Iraanis kasutatavast termopuidust pärit Soomest. Soome termopuitu hinnatakse Iraanis selle kvaliteedi ja vastupidavuse tõttu, seda müüvate firmade kohalikud esindajad rõhutavad materjali sobivust sealsesse kliimasse. Termopuit on Iraanis luksuskaup: selle hind ei ole tähtis, peamine on kvaliteet.

Soome Iraani suursaadik Harri Kämäräinen lisab, et termopuit on isegi sanktsiooniaastatel olnud tõeliselt süütu eksportkaup. «Sellest ei saa aatomipommi voolida,» märkis ta.

Et aga Iraanile tuumaprogrammi ohjeldamiseks kehtestatud sanktsioonid keelavad muu hulgas ka rahaülekannete vastuvõtmise sealsetelt firmadelt, on termopuitu importivad Iraani ärimehed sunnitud olnud üles näitama loovust kauba eest maksmise korraldamisel. Lunawoodi juhi Haloneni sõnul müüakse pärslastele kaupa vaid ettemaksuga, ka kauba toimetamine Iisalmi linnas asuvast tehasest Iraani on ostja mure.

Termopuit on mitu päeva 170-220 kraadises kuumuses kuivatatud puit. Materjal on minimaalse niiskusesisaldusega ning tugevam ja ilmastikutingimustele vastupidavam kui kuumtöötlemata puit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles