Itaalia lõunaosast põgeneb isegi maffia

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia põhjaosas jätkub tööd palju enamatele kui majandusprobleemide käes vaevlevas lõunas. Pildil Milaano lähedal asuva metallitehase tööline keevise kvaliteeti kontrollimas.
Itaalia põhjaosas jätkub tööd palju enamatele kui majandusprobleemide käes vaevlevas lõunas. Pildil Milaano lähedal asuva metallitehase tööline keevise kvaliteeti kontrollimas. Foto: Stefano Rellandini / Reuters

Suur lahmakas Itaaliat on tühjenemas, sest majanduslõhe riigi jõuka põhjaosa ja põdura lõunaosa servade vahel ületab isegi Saksamaa ja Kreeka erinevuse.

«Viimase majanduslangusega läks kaduma suur kamakas lõunaosa tootlikust struktuurist,» ütles mõttekoja Svimez juht Stefano Prezioso. «2001. aastal alanud lahknevusprotsess on kiirenenud ning nüüd võib võtta palju aastaid, et põhjaga samaväärne kasvutempo saavutada.»

Seitsme aasta jooksul on Itaaliat tabanud juba kaks majanduslangust, kirjutab Bloomberg Business, ning taastumine jääb teistest euroala maadest maha. Seetõttu ei pruugi suur osa Mezzogiornoks nimetatava lõunaosa elanikke iial majandustingimuste paranemist näha saada.

Ise lõunast pärit Itaalia keskpanga president Salvatore Rossi rõhutas oma hiljutises kõnes, et regionaalne erinevus on rekordiline ja laieneb üha.

Juba aasta alguses teatas Milanos baseeruv töösturite ühendus Assolombarda, et edukad ettevõtted Itaalia põhjaosas on üha rohkem organiseeritud kuritegevuse, sealhulgas lõunast saabunud mafioosodega «saastatud».

Ka prokurörid on kinnitanud, et maffia ja muud organiseeritud kuritegelikud rühmitused on oma tegevust üha enam põhja poole suunamas.

Sama tendentsi tõi oma kirjas valitsusele esile ka rahvusvahelise bestselleri «Gomorra» autor Roberto Saviano. (Raamat kõneleb Napoli piirkonna jõugust.)

«Lõunast ei põgene enam ainult need, kes loodavad emigreeruda,» kirjutas Saviano augustis peaminister Matteo Renzile. «Isegi maffiad põgenevad nüüd lõunast – nad ei investeeri, lihtsalt rüüstavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles