Eesti Energia koondab Narvas 150 kaevurit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär.
Põlevkivikarjäär. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Energia koondab järgmisel aastal Narvas 150 kaevurit, põhjendades seda madalate energiahindadega, mis nõuavad ettevõttelt suuremat efektiivsust.

2016. aasta jooksul väheneb Eesti Energia Narva karjääri koosseis ligi 150 töötaja võrra, teatas riigiettevõte. Ümberkorraldused on ettevõtte teatel vajalikud madalate hindade tõttu energiaturgudel, millele ei prognoosita kiiret taastumist ning mis nõuavad Eesti Energialt üha suuremat efektiivsust.

Kui Narva karjääris 45 aastat tagasi töid alustati, tuli põlevkivi kättesaamiseks eemaldada maksimaalselt 10 meetri paksune katend. Praegu on ettevõtte teatel karjääris piirkondi, kus põlevkivi asub pea 30 meetrise katendi all. Paksema katendi eemaldamine on kulukam.

«Jätkame Narva karjääris põlevkivi kaevandamist aladel, kus põlevkivipealne katend on õhem ja kaevandamine seeläbi kuluefektiivsem. Paksema katendiga alad konserveeritakse, et väljata sealt põlevkivi tulevikus allmaameetodil,» ütles Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Andres Vainola. Ümberkorralduste tulemusel lahkub ettevõttest 2016. aastal koondamise tõttu ligi 150 inimest.

Suvel toimusid ümberkorraldused ka Estonia allmaakaevanduses, kus alustati ettevalmistusi efektiivse kamberlaava kaevandusmeetodi juurutamiseks. Meetod võetakse kasutusele tuleva aasta jaanuaris.

Ümberkorralduste tõttu oli algselt ette nähtud koondada Estonias 200 töökohta, tegelikkuses lahkus suvise koondamise käigus Estoniast 114 töötajat, teatas Eesti Energia.

«Kulude kontrollile ja efektiivsuskohtade leidmisele oleme keskendunud kogu kontsernis, nii tootmis- kui ka tugiüksustes. Oleme suutnud kogu organisatsoonis kulusid ligi kümme protsenti vähendada,» ütles Vainola pressiteate vahendusel.

«Täna tuleb toime tulla keerukamates oludes kui ajal, mil Eesti Energia oli elektritootmise monopol ning õlitootmist mõjutav maailmaturu naftahind oli kaks korda kõrgem,» rääkis Vainola. «Võrreldes 2014. aastaga on tänavu 10 kuu elektri keskmine hind langenud ligi 20 protsenti ja nafta maailmaturu hind ligi 40 protsenti.»

Tänavu üheksa kuuga vähenes põlevkivi kasutamine Eesti Energia elektrijaamades otse elektri tootmiseks 26 protsenti võrreldes mulluse sama perioodiga. Eelmise aastaga võrreldes on aga ligi neli korda suurenenud põlevkivi kasutamine õli ja elektri koostootmiseks Enefit280 õlitehases ning järgmisel aastal kasvab see ettevõtte teatel veelgi.

Eesti Energia teatas, et teeb Narva karjääri töö ümberkorralduste käigus igakülgset koostööd ametiühingute ja töötukassaga. Koostöös töötukassaga korraldatakse infotunde ning sarnaselt suvise koondamisega pakutakse koondatavatele töötajatele ettevõttepensioni ja ümberõppestipendiumit juhul, kui nad ei leia tööd töötuskindlustushüvitise maksmise perioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles