USA keskklassi osakaal on kahanenud 50 protsendini elanikkonnast

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid.
USA dollarid. Foto: SCANPIX

Keskklassi osakaal USA täiskasvanud elanikkonnast on kahanenud 1970ndate alguse 62 protsendilt käesolevaks aastaks 50 protsendile, kirjutab The Next Web uuringufirma Pew Research Centeri andmetele toetudes.

2015. aasta alguses oli USAs 120,8 miljonit keskklassi  majapidamistesse kuuluvat täiskasvanut. Samal ajal kuulusid kõrgema ja madalama sissetulekuga majapidamistesse kokku 121,3 miljonit täiskasvanut.

Keskklassi alla liigitatakse Pew metoodika järgi täiskasvanud ameeriklased, kelle aastane sissetulek asub vahemikus kaks kolmandikku riigi mediaankeskmisest kuni kahekordse mediaankeskmiseni. Arvuliselt algaks keskklassi aastasissetulek praegu seega umbes 42 000 dollarist ning küündiks kuni 126 000 dollarini. Selle definitsiooni järgi on keskklassi osakaal täiskasvanud elanikkonnast kahanenud 1971. aasta 62 protsendilt praeguseks juba 50 protsendile.

Samal ajal on sissetulekute skaala mõlemas otsas asuvate inimeste osakaal selgelt kasvanud. Kui madalaima sissetulekuga  (kuni pool USA mediaansissetulekust)  inimeste osakaal oli 1971. aastal 16 protsenti, siis tänaseks on see kasvanud 20 protsendile. Rohkem kui kolmekordset mediaanpalka teenivate ameeriklaste osakaal on aga nelja kümnendiga kasvanud 4 protsendilt 9 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles