Vitsur: meie suured eksportöörid ei ole üldse suured ettevõtted

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile avalikustatud EASi ja EY uuringust selgus, et viis suurimat eksportööri moodustavad kokku suisa viiendiku Eesti ekspordist. LHV majandusanalüütik Heido Vitsuri sõnul on see väiksele riigile majanduslik reaalsus.

«Asi on ju selles, et meie suured eksportöörid ei ole tegelikult üldse suured ettevõtted.  Kuid paraku mahub Eestisse ka sellise suhteliselt soliidse suurusega ettevõtteid üsna vähe. Vähem kui meil kaugematel turgudel mingigi arvestatava positsiooni hõivamiseks vaja läheks,» selgitas Vitsur.

Ekspordi kontsentratsioonist tuenevate riskide hindamise juures peame tema sõnul arvestama ka sellega, et meie suurtest eksportööridest ei ole suur osa peamiselt kas kaubandus- või mingit teenust osutavad ettevõtted, mistõttu nende lisandunud väärtus ja sellest tulenev risk Eesti majandusele, sealhulgas ka SKTle, ei olegi nii suur, kui see ekspordikäibest välja paistab.

«Viimati öeldu käib ka meie ekspordi vaieldamatu liidri, Ericssoni, kohta. Kui me reastaks oma eksportööre selle järgi, kuidas nad tegelikult meie majandusse, see on lisandunud väärtusesse panustavad, me sellist kontsentratsiooni, mida võiks ohtlikuks pidada, enam ei näeks,» ütles Vitsur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles