Baltic Agro kolis maalt linna

Vilja Kohler
, reporter, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltic Agro Tartu uue esinduse lindi sõitis maha Baltic Agro Machinery traktorite tootejuht Janno Kelt.
Baltic Agro Tartu uue esinduse lindi sõitis maha Baltic Agro Machinery traktorite tootejuht Janno Kelt. Foto: Margus Ansu / Postimees

Paarsada meest ja sekka natuke naisi, muusik Tiit Kikas laserharfiga oma uut heliteost esitamas – nii algas Tartus Ropka tööstuspargis Baltic Agro uue ruumika esinduse avamine.

Seni peamiselt Lõuna-Eesti teravilja- ja kartulikasvatajatele vajalikku kaupa pakkunud Baltic Agro AS kolis Tartu külje alt Tiksojalt ülikoolilinna, Idaringtee naabruses asuva Ropka tööstuspargi Tehnika tänavale. Seal on firmal uues 3000ruutmeetrises esinduses avar müügisaal, traktorite remondi- ja hooldushall ning kodu- ja aiatoodete ladu.

Suuremaid ruume oli tarvis ettevõtte tegevusvaldkonna laienemise tõttu: Baltic Agro tütarfirma Baltic Agro Machinery OÜ on alates selle aasta 1. detsembrist Stokker Agri asemel John Deere’i põllumajandustehnika ning golfi- ja aiatehnika ametlik esindaja Eestis.

Põllu- ja aiatehnika

„Meie ettevõte on pidevalt arenenud, nüüd hakkasime tegelema ka põllumasinate müügi ning hooldus- ja remonditöödega ning sellepärast vajasime suuremaid ruume,” ütles Baltic Agro ASi tegevdirektor Ants Puusta. „Oli tarvis kohta, kus hooldada, remontida ning hoida suuri masinaid ja varuosi.”

Uue esinduse müügisaalis saab tutvuda näiteks 320hobujõulise John Deere’i traktoriga 8R, äsja Saksamaal Hannoveri põllumajandusmessil esitletud hekseldiga John Deere X8, murutraktoriga X590 ja paljude teiste masinatega.

Pole saladus, et John Deere’i traktorid ja kombainid on ühed kallimad, Eestis maksavad neist rohkem vaid Fendti traktorid. Kas meie põllumeestel on piisavalt jõudu John Deere’ide soetamiseks, aeg on ju keeruline?

„Kallis on naine kodus,” kostis Ants Puusta. „Tõsi, piimatootjatel on praegu väga raske aeg, kuid meie teraviljakasvatajad koristasid tänavu sügisel rekordsaagi. Eesti põllumees kalkuleerib masinaid ostes väga hoolega, arvestatakse hinna ja kvaliteedi suhet. John Deere’id on oma hinda väärt, sest need on vastupidavad masinad.”

Baltic Agro hakkas põllumasinatega aktiivselt tegutsema tänavu augustist, detsembri alguseks oli ostja leidnud paarkümmend traktorit, aga kõik neist pole soovijatel veel käes. Kaubaks on läinud ka mõni murutraktor, golfivarustuse vastu pole veel huvi tuntud.

Tõsised traktorid

Ka aasta põllumees 2011, Tartumaal Haaslava vallas teravilja kasvatava ja piimakarja pidava Männiku Piim OÜ juht Avo Samarüütel ei uurinud Baltic Agro Tartu esinduse golfivarustust, vaid masinaid. „Ma ei saa pallile pihta, mis sellest golfivarustusest siis uurida,” muheles ta.

John Deere’i masinatega on ta üsna pikka aega tuttav. „Johnid on meil olnud sellest ajast, kui lääne tehnika Eestisse jõudis,” rääkis ta. „John oligi meie esimene tõsine traktor, ostsime selle 2001. aastal. See oli väga korralik riist, tõi ikka suure pöörde meie töösse.”

Nüüd on Männiku Piimal viis John Deere’i traktorit ja sama firma kombain. Ühtegi halba sõna polnud Avo Samarüütlil nende kohta öelda.

Lisaks põllumasinatele saavad Lõuna-Eesti põllumehed Baltic Agro Tartu esindusest soetada teraviljaseemet ja loomasööta. Aiatoodete klientidele pakutakse muruseemet, väetisi, taimekaitsevahendeid ja muud vajalikku.

Baltic Agro Tartu esinduses on ametis 16 töötajat. Lisaks Tartule on ettevõttel esindus Türil ja Tallinna külje all Jüril. Ka Türi esindust laiendati põllumasinate ning nende remondi- ja hooldustööde lisandumise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles